`Het serveren gaat soms als vanouds'

Tennisser Martin Verkerk denkt in februari fit genoeg te zijn om de Davis Cup tegen Rusland te spelen.

Het is alweer zestien maanden geleden dat Martin Verkerk op de Dutch Open in Amersfoort op de tennisbaan triomfeerde. Sindsdien is het servicekanon uitgeschakeld door een zware blessure aan zijn schouder. Twee keer werd hij aan het gewricht geopereerd. In de voorbije tijd was Verkerk een paar keer de wanhoop nabij en wilde hij de strijd voortijdig opgeven. Maar nu de pijn plots uit zijn schouder is verdwenen gelooft hij heilig in een terugkeer naar het internationale profcircuit. Terwijl zijn collega Sjeng Schalken zich met een rugblessure afmeldde voor de Davis-Cupontmoeting met Rusland, heeft Verkerk aan captain Tjerk Bogtstra laten weten dat hij in de Rai in de eerste ronde van de Wereldgroep hoopt te spelen. En zelfs deelname aan de Australian Open heeft hij niet helemaal uit zijn hoofd gezet.

Wat maakt het geloof in een succesvolle terugkeer zo groot?

Verkerk: ,,Ik ben eind vorige maand bij de arts in New York geweest die me aan mijn schouder geopereerd heeft. Ik heb hem recht in de ogen gevraagd of ik ooit weer zou kunnen tennissen. Hij zei `ja'. Als hij `nee' zou hebben gezegd was ik gestopt. De pijn uit mijn schouder is verdwenen. Ik train nu sinds een maand zo'n twee uur per dag. Het serveren gaat soms weer als vanouds. Ik wind me nu al weer op over kleine dingetjes die niet goed gaan in de training. Een goed teken.''

Een paar weken geleden dacht je dat de Australian Open te vroeg zou komen. Hoe denk je daar nu over?

,,Het gaat allemaal sneller dan ik verwacht had. Natuurlijk moet ik de komende weken nog veel bijschaven. Maar ik sluit niet dat ik de Australian Open speel. Zoals ik dat nu zie is de kans daarop vijftig procent. Het hangt ervan af of ik nog wat toernooien daarvoor kan spelen. Daarbij ben ik afhankelijk van wildcards.''

De Davis-Cupontmoeting met Rusland staat in februari voor de deur. Past zo'n duel in je schema?

,,Ja, als ik kan spelen zal ik altijd voor de Davis Cup kiezen. Ik vind dat een van de mooiste toernooien. Ik speel graag voor mijn land. En zoals het er nu voorstaat ga ik ervan uit dat ik speel in februari. Ik heb dat aan Bogtstra laten weten. Als ik fit ben en voldoende in vorm ben zei hij graag gebruik van me te maken. Het zou toch prachtig zijn als ik één van die twee Russische jongens zou kunnen verslaan? Daar droom ik toch wel een beetje van.''