Herstel Timmer op 1.000 meter

Schaatsster Marianne Timmer heeft zich afgelopen weekeinde in het Amerikaanse Milwaukee hersteld van haar zwakke optreden vorige week in Salt Lake City. De Nederlandse eindigde bij de tweede wereldbekerwedstrijd in de Verenigde Staten twee keer als derde op de 1.000 meter.

De 31-jarige Timmer eindigde na beide races achter de Amerikaanse Jennifer Rodriguez en de Italiaanse Chiara Simionato die ieder een manche wonnen. Het tijdsverschil met de twee winnaressen van de 1.000 meter was nog altijd aanzienlijk: ongeveer een seconde in het nadeel van Timmer.

,,Ik heb wedstrijden nodig om te groeien'', sprak de tweevoudig olympisch kampioene van Nagano '98 tegenover het ANP. ,,In de training kan ik zo'n situatie ook niet simuleren. Als de blokjes zijn gelegd en het pistool klinkt, is het toch net even anders. Sommigen blokkeren dan, ik vind het juist gaaf'', aldus Timmer.

Op de 500 meter won de Chinese Manli Wang beide keren. Haar land- en naamgenote Beixing Wang werd zaterdag derde en gisteren tweede op de sprint. Beide rijdsters waren vorige week in Salt Lake City ook al superieur.

De Nederlandse vrouwen deden op de kortste afstand niet mee om de prijzen. Timmer eindigde respectievelijk als zestiende en tiende op de 500 meter. Ze verloor beide keren met bijna een seconde verschil van de dubbele winnares Wang. Met het oog op de komende Winterspelen concentreert Timmer zich dit seizoen vooral op de 1.000.

Bij de mannen won de Canadees Jeremy Wotherspoon gisteren de 500 meter. Zaterdag ging de dagprijs naar de Zuid-Koreaan Kang-Seok Lee. Grote afwezige in Milwaukee was de Japanse topsprinter Joji Kato, die vorige week in Salt Lake City het wereldrecord verbeterde.

De Amerikaan Shani Davis was weer superieur op de 1.000 meter. Een week na zijn wereldrecordrace in Salt Lake City won de wereldkampioen allround dit weekeinde opnieuw beide races. Davis werd gisteren op het erepodium geflankeerd door twee landgenoten: Joey Cheek en Casey Fitzrandolph.