GroenLinks-senator Pormes weigert zetel in Eerste Kamer op te geven

Het bestuur van GroenLinks neemt vanavond een besluit over de toekomst van senator Pormes die weigert zijn zetel in de Eerste Kamer ter beschikking te stellen. Pormes liet afgelopen zaterdag aan het partijbestuur weten dat hij de leden wil laten beslissen over zijn toekomst en tot die tijd aanblijft.

Het bestuur van GroenLinks zegde begin vorige week het vertrouwen op in Pormes nadat uit onderzoek van een speciale commissie was gebleken dat hij feiten uit zijn verleden had verzwegen. Pormes had volgens het onderzoek onder meer niet de waarheid gesproken over deelname aan een kamp voor guerrillatrainingen in Jemen. Tevens had hij duidelijker kunnen zijn over mogelijke betrokkenheid bij de Molukse treinkaping bij De Punt in de jaren zeventig van de vorige eeuw. GroenLinks-voorzitter Meijer vroeg de senator op grond van de conclusies zijn zetel ,,per direkt'' ter beschikking te stellen.

In een brief aan het partijbestuur zegt Pormes dat hij de ruimte wil nemen die de GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer hem heeft gegeven. De senator van Molukse origine schrijft dat hij de mening deelt ,,dat de politieke realiteit heel zwaar moet meewegen''. Vervolgens stelt hij dat de fundamenten waarop de conclusies zijn gebouwd ,,gekunsteld zijn en op essentiële momenten ook ondeugdelijk''. Er zijn volgens Pormes onbetrouwbare en anonieme getuigen geraadpleegd, er is een ,,ondoelmatige methode'' gehanteerd en ,,informatie genegeerd''.