Geen harde toezeggingen van Zalm

Nederland gaat een oplossing bieden voor de Antilliaanse staatsschuld van 2,4 miljard euro. In ruil daarvoor accepteren de eilanden financieel toezicht om de opbouw van een nieuwe schuldenlast te voorkomen. Dat staat in de slotverklaring van de zaterdag op Curaçao gehouden rondetafelconferentie. Daarbij zijn afspraken gemaakt over het proces dat moet leiden tot de opheffing van het Antilliaanse staatsverband.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Financiën heeft minister Zalm (Financiën, VVD) nog geen concrete financiële toezeggingen aan zijn collega Pechtold (Koninkrijkszaken, D66) gedaan. Zalm heeft zich alleen bereid getoond om naar oplossingen te zoeken, aldus de woordvoerster. Concrete bedragen zijn niet genoemd. Die zijn afhankelijk van wat er aan binnenlandse en buitenlandse schulden geïnventariseerd wordt en wat er wordt afgesproken over toezicht op het financieel beleid. ,,Zalm zal op dat punt zeker garanties willen hebben. Er worden geen blanco cheques uitgeschreven.''