Derde staking binnen een week bij sleepbedrijf Smit

Het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf Smit is voor de derde keer in een week tijd getroffen door een staking. Nadat vorige week de slepers tot twee keer toe het werk hadden neergelegd, gingen vanochtend de bergers, het magazijnpersoneel en de begeleiders van binnenvaartschepen in staking.

De werkonderbreking duurt volgens de vakbonden 48 uur. Het personeel zet daarmee de eis van een betere CAO kracht bij, nadat onderhandelingen over een nieuwe CAO voor dit deel van het personeel gisteravond waren mislukt. De werknemers verlangen een loonsverhoging van in totaal 2,5 procent over het huidige en volgende jaar en een hogere prijscompensatie over 2006. Smit wil niet verdergaan dan een totale loonsverhoging van 1,65 procent. Het bedrijf heeft nog geen aanbod gedaan voor een hogere prijscompensatie.

Smit liet vanochtend via een woordvoerder weten dat nog onduidelijk is hoeveel personeelsleden staken. Het gros van de 200 medewerkers dat onder de betrokken CAO valt, werkt in het buitenland. Een deel van de bergers werkt momenteel in de Golf van Mexico, waar zij boorplatforms herstellen die zijn beschadigd door de orkanen van enkele maanden geleden. Zij hebben nog geen stakingsoproep ontvangen. In Nederland zou het gaan om ,,een tiental'' personeelsleden. Bij Smit in Nederland werken 800 mensen. Wereldwijd zijn bij het concern 3.200 mensen in dienst.

De woordvoerder zegt niet te weten hoe hoog de schade is die Smit door de derde achtereenvolgende staking oploopt.

Onderhandelaar J. van Egmond van CNV Bedrijvenbond zegt dat morgen twee drijvende hijskranen in Noord-Duitsland worden stilgelegd als Smit vandaag niet op de eisen van de stakers ingaat. Over een stakingsoproep aan de werknemers in de Golf van Mexico wordt ,,vandaag of morgen'' besloten, zegt hij.

Smit en de vakbonden bereikten gisteren wel een akkoord over een nieuwe CAO voor de havenslepers. Zij staakten vorige week tweemaal. De slepers krijgen 1,25 procent extra loon over 2005. In 2006 volgt eenzelfde salarisverhoging. Daarnaast krijgen zij een prijscompensatie van in totaal 2,2 procent. Ook worden voortaan alle overuren uitbetaald. Voorheen werd het eerste uur niet gecompenseerd.