`Dat woord nóóit gebruiken'

Het FNV wil jongeren meer betrekken bij de vakbond. Vrij naar MTV is `Pimp my vakbond' wat de werknemersorganisatie heeft bedacht.

Hoe kunnen we de vakbond aantrekkelijk maken voor jongeren? Het is een vraag die al langer rondgaat bij FNV Bondgenoten. Een avond naar de populaire televisiezender MTV kijken moet het antwoord hebben opgeleverd: we gaan de vakbond pimpen. Pimpen is afgeleid van het programma Pimp my ride, waarbij een aftandse auto onder leiding van een rapper wordt omgetoverd, `gepimpt', tot een flitsende pooierbak.

Maar de FNV is niet op zoek naar pooiers. Doel van `Pimp my vakbond' is het opzetten van een jongerennetwerk binnen de FNV, FNV Jong. Tijdens een bijeenkomst gistermiddag in de Amsterdamse Melkweg kunnen vijf kandidaat-voorzitters zich voorstellen en worden de jongerenvakbondsleiders in spe voorbereid op hun taak. Zo zijn er mediatrainingen, kledingadvies en gaan de kandidaat-voorzitters met elkaar in debat.

Ondanks de gratis koffie met pepernoten is het niet echt druk in de Melkweg. Komt omdat het zondag is, zegt iemand. Of door het slechte weer, zegt een ander. Na het cabaret beginnen de trainingen.

,,Bij de FNV zitten te veel oude lullen. Als ik voorzitter ben, ga ik dat veranderen'', zegt Roger Krielen (19) bij de mediatraining televisie. Direct wordt er ingegrepen. ,,Dat woord `oude lullen' moet je nóóit gebruiken. Bedenk wel dat je bij de FNV hoort en dat je hier mensen mee schaadt'', zegt Pim Smit, voorlichter bij FNV op een strenge toon. Een beetje bedenkelijk staart Krielen naar de camera. ,,Ja maar ik moet toch leden trekken. Dan moet je dingen zeggen die aanspreken.''

De gemiddelde leeftijd van het FNV-lid is 48. Het imago van een vakbond onder jongeren is dat van de grijze man met petje en spandoek die opkomt voor zijn prepensioen. ,,Dat is een hardnekkig misverstand'', zegt Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. ,,Wij hebben 1,2 miljoen leden waaronder 60.000 met een leeftijd onder de 25. Die hoor je alleen nooit. Dat gaat de jongerenvoorzitter veranderen. Het is de bedoeling dat ik bijvoorbeeld samen met de jongerenvoorzitter naar premier Balkenende stap om de jeugdwerkloosheid aan te kaarten. De jongerenvoorzitter is niet mijn schoothondje. Ik ga ervan uit dat mijn werk kritisch wordt bekeken.''

Kandidaat-voorzitter Arno Bonte (27) laat zich alvast filmen voor de website van FNV Jong. Hij kijkt even in de camera en trekt zijn zwarte colbertje recht. Daaronder draagt hij een spijkerbroek en sportschoenen. Als de camera loopt, moet hij in twee zinnen zijn voornaamste standpunt formuleren. ,,Als ik voorzitter ben, ga ik mij inzetten voor de levensloopregeling. Ook jongeren moeten er een jaar tussenuit kunnen.''

Eenmaal weg van de camera legt Bonte zijn standpunten uit. ,,Jongeren moeten inzien wat een vakbond voor hen kan betekenen. Er wordt zoveel gepraat over jongeren, maar niet door jongeren. Ik wil een Malieveld vol mensen die opkomen voor hun rechten zoals kinderopvang en contractrechten.''

Ergens achterin de Melkweg aan de bar staat Mei Li Vos, voorzitter van AVV (Alternatief Voor Vakbond). AVV is begin oktober opgericht en telt nu 1.600 leden. Vos schudt haar hoofd. ,,Wij zouden dit anders aanpakken. Al onze leden hebben een drukke baan. Die hebben geen tijd voor dit soort bijeenkomsten. Die debatteren en stemmen op internet. Jongeren willen liever niet in een organisatie zitten. Dat kost alleen maar tijd en geld. Ik wens FNV Jong veel succes.''

Tijdens het FNV-congres op 9 januari zal de nieuwe voorzitter van FNV Jong bekend worden gemaakt. Voor die tijd kunnen leden via internet hun stem uitbrengen.