Costello: Andersen-opera

Elvis Costello heeft een opera geschreven over de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, die volgend jaar in première gaat in het Kongelige Teater, het Koninklijke Theater, in Kopenhagen. De opera gaat voornamelijk over Andersens platonisch gebleven liefde voor de Zweedse sopraan Jenny Lind en de internationale roem die haar in de negentiende eeuw ten deel viel, toen de Amerikaanse circusdirecteur P.T. Barnum haar manager werd.

Costello kreeg de opdracht van Den Kongelige Opera, het koninklijk Deens operagezelschap. ,,Hij heeft een bijzonder talent voor het vertellen van verhalen in tekst en muziek,'' aldus artistiek leider Casper Beck Holten tegenover de BBC. ,,En dat is waar het bij opera om gaat.'' Costello, schrijver en zanger van popsongs, heeft vorige week tijdens een besloten concert in Kopenhagen de eerste tien nummers van de opera – die de titel The secret arias krijgt – laten horen.

Dit jaar herdenkt Denemarken de tweehonderdste geboortedag van Andersen, maar de geënsceneerde voorstelling is pas volgend jaar te zien.