Begijn Le Bleu winnaar Camaretten

De Vlaamse cabaret-absurdist Begijn Le Bleu is de winnaar van het veertigste Camerettenfestival. Hij won zaterdagavond de juryprijs en de prijs van het publiek. Zijn rivalen waren de Antilliaanse grappenmaker Jandino Asporaat en de eveneens Vlaamse liedjeszanger Lenny. ,,Cabaret assimileert'', concludeerde juryvoorzitter Peter Ouwerkerk.

De 33-jarige Le Bleu, die in eigen land al geruime tijd voorstellingen maakt, werd door de jury geprezen om zijn ,,goeie gekte''. Net als zijn landgenoot Wim Helsen, die op tournee is door Nederland, speelt Le Bleu een onaangepast type (,,de mensen vinden mij een rare man'') met een hoekige motoriek, een af en toe overslaande stem en een zonderling soort bezetenheid.

Als tweede eindigde Jandino Asporaat, die tevens de persoonlijkheidsprijs in ontvangst nam. De jury omschreef hem als ,,een swingend lefgozertje'' en ,,een spontane, drukke persoonlijkheid'', wiens Antilliaanse afkomst dienst deed als bron van vrolijkheid: ,,Is het niet gek dat er nog steeds geen bruine pleisters bestaan, na alle steekpartijen en liquidaties in onze kringen?''

De Vlaamse liedjeszanger Lenny (Lennaert Maes), die zich – voor het eerst solo – met gitaar en vriendelijke grapjes voordeed als een prille Urbanus, viel buiten de prijzen. Doorgaans treedt hij op met de popgroep Lenny & de Wespen.

,,De winnaar maakt een kleine kans om iets te worden in de showbiz'', zei Theo Maassen, die tijdens de finale in het overvolle nieuwe Luxor-theater een gastoptreden verzorgde, ,,maar de tweede en de derde worden helemaal niks meer.'' Toen hij zelf in 1990 de winnaar van Cameretten was, werden plaats twee en drie bezet door De Boomgroep en Het Lijk Drijft Al – twee allang vergeten groepen. ,,Need I say more?'' riep Maassen.