Ahold schikt fraude-affaire voor 945 mln

Ahold heeft een wereldwijde schikking getroffen van 1,1 miljard dollar (945 miljoen euro) met aandeelhouders die schadevergoeding van het supermarktconcern eisten na het boekhoudschandaal in 2003.

Met de schikking, een van de grootste ooit in Nederland, heeft Ahold de belangrijkste zaak rond de boekhoudaffaire achter zich gelaten. Er loopt nu nog een onderzoek van de Amerikaanse justitie naar het concern en de Nederlandse beurswaakhond AFM bekijkt nog of er sprake was van handel met voorkennis.

Het boekhoudschandaal rond Ahold openbaarde zich in februari 2003. Toen bleek dat het de operationele winst veel te hoog had voorgesteld. Topman Cees van der Hoeven en financieel directeur Michiel Meurs stapten op.

Ahold zei vanmorgen ook dat het een schikking heeft getroffen met de Vereniging voor effectenbezitters (VEB). De VEB zal haar zaak bij de Ondernemingskamer over diverse jaarrekeningen van Ahold beëindigen en een lopende enquête-procedure niet voortzetten.

Ahold-accountant Deloitte is de enige partij in de affaire die niet meedoet in de schikking en die nog een rechtszaak tegemoet kan zien. ,,Wij zullen de zaak tegen Deloitte voortzetten'', zei Andrew Entwistle, advocaat van het pensioenfonds van Colorado, de Amerikaanse hoofdeiser. ,,Wij geloven dat Deloitte mede-verantwoordelijk is. Als zij hun werk hadden gedaan had dit niet kunnen gebeuren.'' De Amerikanen willen 2 tot 3 miljard dollar van Deloitte.

Een woordvoerder van de accountant wilde geen commentaar geven: ,,Ik kan er met de beste wil van de wereld niets over zeggen, want wij zijn geen partij in deze procedure.''

VEB-directeur Peter Paul de Vries liet de mogelijkheid open dat de VEB een rechtzaak begint tegen Deloitte. ,,Hierover is nog geen beslissing genomen'', zei De Vries. De VEB ziet wel af van procedures tegen Van der Hoeven en Meurs. De strafzaak tegen vier ex-bestuurders die in maart begint staat buiten de schikking.

De regeling geldt voor Ahold, de dochterbedrijven, begeleidende banken en individuele gedaagden. Het geld gaat naar mensen die in de periode tussen 30 juli 1999 en 23 februari 2003 aandelen Ahold kochten. Deze aandeelhouders, zowel binnen als buiten de VS, krijgen bruto circa 1 tot 1,30 dollar per aandeel terug. De VEB krijgt in ruil voor het afblazen van de procedures en als compensatie voor de gemaakte kosten een bedrag van 2,5 miljoen euro. Ahold neemt een last van 585 miljoen euro na belastingen in het derde kwartaal.

Het aandeel Ahold steeg vanmorgen met 1,2 procent naar 6,07 euro op de Amsterdamse beurs.