Wildrisotto

Van een fazant kunt u met een beetje inspanning wel acht personen laten genieten. Snijd de bouten en de borsten van het karkas. Bewaar de borsten (met vel) als garnituur voor een heerlijke linzensoep. Het recept daarvoor verschijnt binnenkort. Maak met het karkas en wat kippenvleugels een bouillon die voldoende zal zijn voor beide recepten. Eerst gebruiken we de bouten.

Bestrooi de fazantenbouten met zout en peper. Verhit de olijfolie en 30 gram boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de takjes salie in het hete vet. Leg er de bouten in en bak ze in circa 5 minuten aan beide kanten goudbruin. Draai het vuur lager en laat de bouten nog 15 tot 20 minuten zachtjes bakken, waarbij u ze af en toe omdraait, tot ze gaar zijn. Neem ze uit de pan en laat ze afkoelen voor u het vlees van de botten trekt en in stukjes snijdt. Bewaar het vet en de salie.

Breng intussen in een pan de bouillon aan de kook. Draai het vuur laag en houd de bouillon aan het sudderen. Schep met een pannenlikker het vet en de takjes salie uit de koekenpan over in een zware middelgrote pan. Trek de salieblaadjes van de takjes. Verhit op een matig vuur en doe er de sjalotjes in. Fruit circa 3 minuten tot ze gaar zijn. Schep er de rijst door en laat onder af en toe omscheppen een paar minuten bakken tot de korrels glanzen. Giet er de wijn bij en laat onder af en toe roeren een paar minuten koken tot de wijn opgenomen is. Draai het vuur ietsje hoger. Giet er een opscheplepel warme bouillon bij en laat onder regelmatig roeren zachtjes koken tot die bijna helemaal geabsorbeerd is. Ga zo door met het met een opscheplepel tegelijk toevoegen van de bouillon tot de rijst bijtgaar is. Het hele proces zal circa 30 minuten in beslag nemen. Schep er circa 5 minuten voor de rijst gaar is de blokjes fazant door. De rijst moet beetgaar zijn en het mengsel moet romig zijn. Roer er de boter en Parmezaanse kaas door en breng op smaak met zout en peper. Dien meteen op.

    • Kim Maclean