Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Weer zorgt voor chaos in het verkeer

Sneeuwval in het oosten, storm in het westen en langdurige regenbuien hebben gisteren tot laat in de avond geleid tot een verkeersinfarct in de Randstad en Midden- en Oost-Nederland.

Door het slechte weer stond er ruim achthonderd kilometer aan files. De ochtendspits (negen uur, 350 kilometer file) ging in één keer over in de avondspits (zes uur, 802 kilometer file, een record).

Rond één uur vannacht hadden de sneeuwbuien Nederland verlaten, maar de KNMI bleef waarschuwen voor gladde wegen.

De verkeerschaos heeft in Nederland waarschijnlijk één dode veroorzaakt. Een automobilist die gisteravond op de Lekbrug bij Vianen een vrachtwagenchauffeur wilde helpen, viel in de rivier. De brandweer heeft de hele avond gezocht, maar kon de man niet vinden.

In de provincies Utrecht, Overijssel en Gelderland viel vijf à tien centimeter sneeuw per uur. Door de hevige sneeuwval braken takken van bomen af, sommige wegen waren daarom afgesloten. Bussen in Twente en de Achterhoek reden niet wegens gladheid.

Op de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem stonden automobilisten tot diep in de nacht stil doordat een aantal vrachtwagens was gekanteld. De hulpverlening kwam pas langzaam op gang omdat ook die gehinderd werd door door ijzel op de weg. Aan het eind van de middag kregen weggebruikers, die toen soms al acht uur in de file hadden gestaan, water en dekens.

Op tientallen trajecten reden geen treinen meer door blikseminslagen, sneeuwoverlast of omgevallen bomen. Treinen van en naar Utrecht reden niet of nauwelijks, een botsing tussen een goederentrein bij Lunetten belemmerde het treinverkeer richting Arnhem en Den Bosch. Zutphen was onbereikbaar per trein door een omgevallen boom op de rails. Ook op een aantal andere plekken vielen treinen uit door stroomstoringen.

Duizenden treinreizigers zijn gestrand en werden op diverse plaatsen opgevangen. In Tilburg en Apeldoorn gebeurde dat in het stadhuis. In nog eens elf gemeenten, Arnhem, Deventer, Zutphen, Hengelo, Utrecht, Rotterdam, Venlo, Breda, Roosendaal, Eindhoven en Nijmegen, regelde de NS opvangplaatsen voor de nacht.

Bij verzekeraars kwamen honderden meldingen van schade door het noodweer binnen. In de meeste gevallen ging het om afgewaaide dakpannen en waterschade.

Ook op de wegen elders in Europa is gisteren chaos ontstaan als gevolg van het winterweer. Vooral Groot-Brittannië, Duitsland, Griekenland en Frankrijk ondervonden hinder van sneeuw- en regenbuien en rukwinden. Er vielen zeker acht doden.

[Vervolg ONTWRICHTING: pagina 3]

ONTWRICHTING

Extreme overlast na noodweer

[vervolg van pagina 1]

De NS richtte in twaalf steden opvangplekken in waar treinreizigers konden overnachten. Het gaat om Arnhem, Deventer, Zutphen, Hengelo, Utrecht, Rotterdam, Venlo, Breda, Roosendaal, Eindhoven, Tilburg en Nijmegen. Per stad gaat het volgens de NS om vijftig tot vijfhonderd mensen die gestrand zijn op een station en behoefte hebben aan opvang.

Gisteren was een dag van extremen: op de A2 stond in de avondspits de langste file ooit gemeten met een lengte van 90 kilometer. Het KNMI registeerde gisteren in Hoek van Holland een extreme windstoot van 173 kilometer per uur (het record is Vlieland, 1948, 202 kilometer per uur). Gedurende tien minuten werd een orkaankracht 12 gemeten. Het mobiele telefoonverkeer was gisteren volgens KPN tweemaal zo hoog als normaal.

Het hoogreemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft op drie plaatsen in de regio Waterland in totaal vierhonderd zandzakken neergelegd om te voorkomen dat het water door de dijk sijpelt. Door de zware regenval zitten de boezemwateren bijna helemaal vol. Het duurt, zonder nieuwe neerslag, tenminste vier dagen voordat de normale situiatie is hersteld.

Vooral in het Zuidoosten, de Achterhoek en de Veluwe is veel sneeuw gevallen, volgens het KNMI lag er gisteravond plaatselijk 10 tot 20 centimeter. Sinds gistermiddag één uur zitten 40.000 mensen in de gemeente Berkelland (west Gelderland) zonder stroom nadat de elektriciteitskabel was geknapt; de kabels waren topzwaar geworden door sneeuw en ijsvorming.

Staatsbosbeheer raadt natuurliefhebbers af om dit weekeinde op de Veluwe te gaan wandelen. Door het gewicht van de hevige sneeuwval kunnen bomen omvallen en takken afbreken, aldus een woordvoerster. Bovendien zijn veel toegangswegen afgesloten.

De combinatie van zware windstoten, hevige sneeuwbuien, en zware regenbuien binnen minder dan 24 uur is volgens de KNMI ,,een hele uitzonderlijke situatie.'' Het KNMI heeft een zogenoemd weeralarm voor zware sneeuw afgegeven voor Brabant, Noord-Limburg en het oosten van het land. Het KNMI heeft wettelijk de taak om te waarschuwen voor weersomstandigheden die gevaar of overlast opleveren.

Na een botsing tussen twee goederentreinen kwam gisteravond het treinverkeer van en naar Utrecht langzaam aan weer op gang. Door deze botsing gistermiddag waren de trajecten Den Bosch-Utrecht en Arnhem-Utrecht niet te bereizen. Ook zorgde een blikseminslag bij Amersfoort en Woerden voor stremmingen. Tussen Tilburg en Breda was gisteravond geen treinverkeer door diverse bomen zijn omgevallen en in de bovenleiding zijn blijven hangen. In het oosten van het land was geen treinverkeer mogelijk.