Volkslied?

Naar aanleiding van het fluitconcert voor het duel Turkije-Zwitserland vroeg Fifa-voorzitter Sepp Blatter zich deze week af of het nog zinvol is volksliederen te spelen, voorafgaand aan voetbalinterlands. Begrijpelijk?

Jeu Sprengers, voorzitter Nederlandse voetbalbond: ,,Dat zou een heel slecht idee zijn. Ik zou het volkslied haast als onderdeel van de warming-up willen zien. Er zijn maar weinig momenten dat er identificatie is met een natie. Voetbalwedstrijden van het nationale team zijn daar bij uitstek geschikt voor. Het is een nationale gebeurtenis, daar hoort een volkslied bij. Er is niks mis met het `wij-gevoel', een gevoel van eenheid. Dit soort momenten kunnen landen goed gebruiken voor hun samenleving. Wij proberen de spelers van het Nederlands elftal ook mee te laten zingen, hoewel ze natuurlijk geen André Hazes of Maria Callas zijn. Er zijn helaas mensen die niet het fatsoen hebben hun eigen volkslied mee te zingen of zich te onthouden van gefluit tijdens het spelen van het volkslied van het andere land. Maar het opvoeden van het publiek moet je nooit opgeven.''

Nicolas Maingot, woordvoerder wereldvoetbalbond Fifa: ,,Blatter heeft in een interview met een Zwitsers tijdschrift alleen maar gezegd dat hij zich begon af te vragen of het nog wel zin heeft om door te gaan met het spelen van volksliederen onder deze omstandigheden (oorverdovend fluitconcert van Turks publiek tijdens spelen van Zwitsers volkslied voor aanvang van het WK-kwalificatieduel, red.). Het is zijn persoonlijke commentaar. De Fifa heeft op dit moment helemaal geen plannen in die richting. Maar dat betekent niet er in ons comité in de toekomst niet wordt gediscussieerd over het afschaffen van volksliederen. Helaas zijn er vaker fluitconcerten.''

Michiel Zonnevylle, voorzitter Bond van Oranjeverenigingen in Nederland: ,,Op zich heel goed dat bij dit soort evenementen het volkslied wordt gespeeld. Het geeft toch een bepaalde sfeer als twee naties tegenover elkaar staan. Maar als het publiek geen respect meer heeft voor het volkslied, komt het niet tot zijn recht. Dan moet je verder niet moeilijk doen en het spelen van het volkslied gewoon afschaffen. Het gezellige voetbal van vroeger bestaat niet meer. Voetbal is tegenwoordig een puur commerciële aangelegenheid. Er is minder respect en als je kijkt naar de normvervaging in het voetbal Er zijn nog genoeg andere momenten waarop het volkslied gespeeld kan worden.''

Woordvoerder Engelse voetbalbond: ,,In Engeland hebben we de laatste jaren een campagne gevoerd onder de fans om meer respect te tonen voor het volkslied van de tegenstander. Dat heeft wel tot verbetering geleid.''

Riemer van der Velde, voorzitter Heerenveen: ,,Afschaffen van het volkslied gaat mij te ver. Het geeft een bepaalde sfeer bij interlands. Het spelen van het volkslied en het gevoel voor je land te mogen uitkomen is bovendien iets heel moois voor sporters. Ik ben een enorme voorstander van het terugdringen van fluitconcerten tijdens het volkslied. Het is een belediging van de tegenpartij. Het Nederlandse volk doet er ook aan mee. Daar schaam ik me dan voor. Je moet dat gefluit aanpakken met sancties en de `vervuiler' straffen. Het zou fantastisch zijn als spelers afstand nemen van dat gefluit. Het Friese volkslied (wordt gespeeld voor thuiswedstrijden van Heerenveen, red.) is natuurlijk een ander geval dan het Wilhelmus. Ons volkslied is meer een clublied. De tegenpartij gaat daar niet altijd met respect mee om, maar van buiten Friesland horen we heel vaak: `Dat moet je zo houden, dat hoort bij jullie'.''

Woordvoerder Belgische voetbalbond: ,,Wij hebben geen slechte ervaringen met het uitfluiten van het gastland. Bij wedstrijden van de nationale ploeg komt een beetje ander publiek dan bij competitiewedstrijden. Het spelen van het volkslied bij interlands is natuurlijk traditie en schept een nationaal gevoel. Maar het is begrijpelijk dat er in een aantal gevallen debat wordt gevoerd over de voor- en nadelen.''