Veerman: zorgstelsel onzin

Het idee van het nieuwe zorgstelsel waarbij mensen zelf op zoek gaan naar de beste zorgverzekering is volgens CDA-minister Cees Veerman (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) ,,onzin, echt fictie''.

In een vraaggesprek met de Volkskrant zegt Veerman vandaag dat mensen ,,kiezen voor een situatie waarin ze zich kosjer voelen, niet voor een paar tientjes voordeel''.

Het nieuwe systeem, waarbij het verschil tussen ziekenfonds- en particuliere verzekeringen verdwijnt, wordt op 1 januari ingevoerd.

Anderhalve maand voor de invoering acht Veerman een discussie in de ministerraad zinloos. ,,De teerling is allang geworpen'', zegt hij. ,,Ik doorzie de fouten, maar heb geen zin meer daar bomen over op te zetten.''

Er komt straks één nieuwe zorgverzekering voor iedereen. Mensen zijn voor een vast basispakket verzekerd, maar de uitvoering daarvan kan verschillen. Daardoor ontstaan verschillende vormen van de zorgverzekering.

Verzekerden krijgen voor 16 december een aanbod voor het basispakket – en eventuele aanvullende verzekering – van hun verzekeringsmaatschappij. Ze hebben tot 1 maart 2006 de tijd op dat aanbod ingaan, of over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Daarover zegt Veerman: ,,Het is goed dat mensen tussen zorgverzekeraars kunnen kiezen, ik betwijfel of ze het gaan doen''.

Het rationele keuzegedrag van verzekerden moet, volgens het beleid van VVD-minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), tot meer concurrentie en kostenbeheersing in de gezondheidszorg leiden. Minister Veerman betwijfelt dat. ,,De vrijmaking van de energiesector levert het bewijs'', zegt hij. ,,Nog geen tien procent van de klanten is naar een andere energieleverancier gestapt.''