Travestietjes

Travestieten, dat zijn toch oude mannen die een beetje in de war zijn met hun geslacht?

Cas van Kleef (17) kwam erachter dat ook minderjarigen travestiet kunnen zijn

Doodsbang was ik vroeger voor travestieten, en ik kan me nog goed herinneren toen ik er voor het eerst een zag. We waren op vakantie in Tunesië, en elke week kwam in het restaurant op de eerste verdieping een drietal travestieten langs, om toeristen zoals wij te vermaken. Die lange gestalten waarvan je niet wist of ze nou grappig of eng bedoeld waren, die enorme pruiken en die onnatuurlijk lage stem, ik kreeg er nachtmerries van. Maar wat ik vooral scary vond waren die wenkbrauwen die vaak ongeveer op de haargrens zaten. Waarom deden ze dat? Zo ziet iedereen toch dat je eigenlijk een man bent?

,,Het gaat om de aandacht die je krijgt'', legt Donna Springs (16) uit. ,,Het geeft een onwijs goed gevoel als jij op dat podium staat en je kan een hele zaal vermaken. Het is ook een kunst dat je allerlei soorten entertainment met elkaar kan combineren; zang, dans, een stukje acteren. Mensen vragen wel vaker waarom ik dan niet `gewoon' in een musical speel, maar aan musicals hangt toch een ander sfeertje vast. Bovendien moet je bepaalde kwaliteiten hebben om in een musical te spelen die ik niet heb, haha.''

Donna Springs is zijn artiestennaam. Zíjn artiestennaam ja, want hij is en blijft van het mannelijk geslacht. ,,In het dagelijks leven ben ik geen travestiet, maar een doodnormale Hollandse jongen. Ik doe alleen maar alsof ik een vrouw ben op feestjes of bij bepaalde shows. Je hebt inderdaad ook professionele travestieten, maar ik doe het toch vooral voor het plezier.''

,,Mijn eerste optreden als travestiet was op de verjaardag van een vriendin. Ze vroeg of ik een kort rokje aan wilde doen en een act wilde opvoeren. Ik vond het wel een grappig idee, en ik kende toevallig een oudere travestiet, dus die belde ik op om te kijken of hij me misschien kon opmaken. Want als je iets doet, doe het dan goed.'' Nu doet hij meestal zelf zijn make-up. ,,Het is niet zo moeilijk, maar je moet er een beetje feeling voor hebben. De kleren voor mijn acts krijg ik van een vriendin. Van haar leen ik een BH en die vul ik op met watten, en verder leen ik jurkjes van haar, enzo.''

Hij wordt af en toe wel uitgescholden. ,,Als je een kort rokje aanhebt met veel glitters en als je haar perfect in model zit, lijkt het van de achterkant wel alsof je een onwijs lekker ding bent. Op een avond dat ik moest optreden, liep ik even naar buiten, en toen begonnen een paar jongens naar mij te fluiten. Toen ik me omdraaide zagen ze dat ik geen meisje was, en begonnen ze me uit te schelden voor homo. Nou ja, dat kan me niet zoveel schelen. Dat ik homo ben weet iedereen toch al.''

Voor David (18) is het alweer een jaar geleden dat hij voor het eerst optrad als travestiet. ..Ik ben altijd wel in voor een geintje, en toen ik zag dat er een talentenjacht werd georganiseerd in een homocafe bij mij in de buurt, wilde ik eigenlijk meteen meedoen. Ik bedacht later pas dat ik best zou willen optreden als travestiet. Ik had al meerdere travestieshows gezien, en ik voelde me er wel toe aangetrokken. Niet op een seksuele manier ofzo, maar meer tot het showelement van de acts. Veel travestieten zijn ontzettend getalenteerd, en er gaat veel tijd en geld in hun acts zitten, en ik vind het jammer dat mensen dat vaak onderschatten, en grapjes over travestieten maken. Travestieten zijn net als zangers en dansers gewoon artiesten.''

Er waren tijdens de talentenjacht wel meerdere travestieten, maar hij was overduidelijk de jongste deelnemer. ,,Iedereen vond het ontzettend tof dat ik meedeed, en de avond was voor mij een groot succes. Alleen heb ik helaas niet gewonnen, haha. Na de talentenjacht ging ik me steeds vaker als vrouw verkleden, bijvoorbeeld als ik naar een homobar ging. Ik vind het een uitdaging om elke keer weer mezelf zó te verkleden, dat ik mensen verbaas.'' En zo zit het dus ook met die `voorhoofdwenkrauwen'. ,, Alles gaat erom dat je zoveel mogelijk aandacht krijgt'', zegt Donna. ,,En die enorm hoge wenkbrauwen vallen iedereen natuurlijk gelijk op. Eigenlijk is elke travestiet gewoon ontzettend aandachtsgeil.''