Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Debat tussen de minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes en de burgemeester van Amsterdam Job Cohen over de vraag wie de baas moet zijn over de politie en het het plan van het kabinet om te komen tot één nationale politie. Verder een gesprek met minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs over files, de toename van autobezit en haar ambities om het dichtslibben van Nederland tegen te gaan. Ned.3, 12.10-13.00u.

Netwerk. Reportage over drie jonge vrouwen die zichzelf jarenlang verwondden omdat ze wanhopig en eenzaam zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 20 pubers zichzelf bewust pijn doet. Ned.1, 20.30-21.05u.

DOCUMENTAIRE

Dive Galapagos. Natuurdocumentaire over dieren op de Galapagos Eilanden en hun duikkunsten, zoals zeeleeuwen, hagedissen, schildpadden en aalscholvers. BBC2, 18.40-19.10u.

De grote VPRO-avond van de documentaire. Reeks bijzondere documentaires die te zien zijn op het IDFA in Amsterdam. Speciale aandacht voor de Franse filmmaker Raymond Depardon en een gesprek met regisseur Michael Apted die sinds 1964 met zijn camera veertien gewone Engelsen volgt. Elke zeven jaar keerde hij naar hen terug om te zien hoe het ze in de tussentijd was vergaan. Op het IDFA is zijn nieuwste deel 49 Up te zien. Ook Armando, portret van een vriend, de nieuwe film van Cherry Duyns. Met onder meer de documentaires A day to remember (19.15) over de studentenopstand op 4 juni 1989 op het plein van de Hemelse Vrede in Peking, Dessert (21.00u.), woordloze film waarin een negentienjarig meisje in Mongolië twee keer per maand met een vrieskist door de Gobi-woestijn reist om ijs op te halen en te verkopen en om 23.20u. Faits divers de documentaire van Raymond Depardon uit 1983 over een politiebureau in het vijfde Parijse arrondissement. Ned.3, 19.00-1.00u.

Panorama: Trucs met trucks. Reportage over vrachtwagens met nummerplaten uit de landen van het voormalige Oostblok waarachter Vlaamse firma's schuilgaan. Zowel middelgrote als grote firma's passen het systeem toe, omdat ze naar eigen zeggen geen andere keuze hebben. Ook worden zogenaamde consultants gevolgd die actief zijn in de nieuwe EU-lidstaten maar ook in Roemenië, Bulgarije en Moldavië. Corruptie en maffiapraktijken en valse vergunningen zijn nog lang geen verleden tijd. Canvas, 20.00-21.05u.

OverLeven: Het geval Beke. Triatleet Rutger Beke wordt beschuldigd van het gebruik van epo na vijfde te zijn geworden in de Iron Man op Hawaii. Vorig jaar op 1 september 2004 won Beke de Zwintriatlon maar zijn urinemonster voor de dopingcontrole bleek positief. Vlak na de Iron Man lekte dat nieuws uit en werd Beke bij terugkeer op Zaventem omringd door microfoons en camera's. Hoe hij ook ontkent, niemand gelooft hem. Op 4 maart 2005 luidt het vonnis: 18 maanden schorsing. Beke is triatleet af. Canvas, 21.05-21.50u.

Seconds from disaster: The Bali bombing. Aandacht voor de bomaanslagen op 12 oktober 2002 op Kuta Beach op het eiland Bali: De zwaarste aanslag sinds 11 september 2001 in New York. National Geographic, 22.00-23.00u.

In search of speed: The battle of the rocket men. Serie over snelheidsrecords. De ontwikkelingen gingen aan beide zijden van de oceaan razendsnel. Er werden steeds nieuwe manieren bedacht om de geluidsbarrière te doorbreken. BBC2, 22.00-23.00u.

Panorama: The battle for Europe. Groot-Brittannië is voorzitter van de EU en Tony Blair heeft iedereen opgeroepen om te hervormen. BBC-correspondent Allan Little ontdekt dat de aloude rivaliteit tussen Engeland en Frankrijk nog steeds van invloed is. BBC1, 23.15-23.55u.

ZDF-History: Gefreiter Hitler. Over de rol van Adolf Hitler als soldaat in de Eerste Wereldoorlog. ZDF, 0.00-0.30u.

KUNST

Vrije geluiden. Uit het Bimhuis in Amsterdam aandacht voor de uitreiking van Edison Jazz aan saxofonist Benjamin Herman. Ook komt de muziek van Armando en het vrouwenkoor Le mystère des voix Bulgares aan de orde. Ned.3, 11.00-12.00u.

NPS Arena. Gesprekken met de dichters Driek van Wissen en Jean Pierre Rawie over het eerste deel van hun Rijmkroniek des Vaderlands, de vaderlandse geschiedenis op rijm. Vanaf kwart voor twee het eerste deel van een drieluik over balletdanseres Margot Fonteyn gemaakt door flilmaker Tony Palmer. Fonteun was decennia lang het synoniem voor de klassieke ballerina. Met beelden uit haar vertolkingen van de sterrollen in Giselle, The Sleeping Beauty, Het Zwanenmeer en Juliet. Diverse mensen die met Margot Fonteyn hebben gedanst of gewerkt komen aan het woord. Ned.3, 13.25-16.00u.

LITERATUUR

Boeken&cetera. Universitair docent en oud-maoïst Erik van Ree praat over zijn boek Wereldrevolutie - de communistische beweging van Marx tot Kim Jong Il en hoe de macht van het communisme zo snel om zich heen kon grijpen en zo snel kon verschrompelen. Ned.3, 13.00-13.25u.