Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een reportage over de nieuwe zorgverzekering en de precaire financiële positie van Nederlandse bejaarden in Spanje. Verder aandacht voor de VVD-partijraad in Amsterdam. Ned.3, 22.20-23.00 uur

DOCUMENTAIRE

Timewatch: Inside the mind of Adolf Hitler. Documentaire over een onderzoek naar de geestestoestand van Hitler. Op het hoogtepunt van de Tweede Wereldoorlog kreeg een team van psychologen van de Amerikaanse universiteit Harvard de opdracht een profiel van Hitler op de stellen. De uitkomsten waren schokkend, en bleken achteraf bijzonder accuraat. BBC2, 21.00-21.50 uur

Auschwitz: The nazis and the `final solution'. Documentaireserie over het vernietigingskamp Auschwitz. Aflevering: Corruption. In de loop der tijd werden de SS-bewakers van Auschwitz corrupt. Het leven was voor hen relatief goed. BBC2, 21.50-22.40 uur

Inside 9/11: Zero hour. Documentaireserie over de aanslagen van 11 septmeber 2001 in de Verenigde Staten. Op die dag werden vier passagiersvliegtuigen gekaapt door negentien terroristen. Met onder meer geluidsopnamen uit de vliegtuigen. National Geographic Channel, 22.00-23.00 uur

DRAMA

KRO Detectives: The Commander. Engelse detectiveserie met Amanda Burton als Commander Clare Blake die aan het hoofd staat van het misdaadteam bij New Scotland Yard. Ze komt onder zware druk te staan als er steeds meer slachtoffers vallen in het ziekenhuis doordat de computer met gegevens van patiënten gemanipuleerd wordt. Een afperser eist twintig miljoen Engelse pond. Ned.1, 22.20-23.35 uur

Crime Scene Investigation. Amerikaanse misdaadserie over een forensische dienst. Grissom, Catherine en Nick onderzoeken de dood van een paardentrainer. RTL4, 21.05-22.05 uur

Dalziel & Pascoe. Britse misdaadserie met onder andere Warren Clarke en Colin Buchanan. In de afevering Heads you lose raakt assistent Peter Pascoe levensgevaarlijk gewond bij een auto-ongeval. Zijn baas, de brombeer Dalziel, waakt aan zijn ziekbed tot hij wordt opgeroepen voor een lugubere moordzaak. Een plaatselijke visser heeft een voet uit een meer gevist. Canvas (België 2), 20.45-22.30 uur

AMUSEMENT

Junior Eurovisie Songfestival 2005. De finale van het Junior Songfestival. Finalisten tussen de acht en vijftien jaar oud van zestien verschillende landen nemen het tegen elkaar op met hun zelfgeschreven liedjes. Live vanuit Hasselt in België. De 14-jarige Tess Gaerthe vertegenwoordigt Nederland met haar liedje Stupid over verliefdheid. Ned.2, 20.15-22.35 uur

INFORMATIEF

Campinglife. Een reisprogramma waarin twee presentatoren met een camper door Europa trekken. In deze aflevering een verslag van een tocht door Kroatië. Presentatie: Marit van Bohemen en Sander Janson. RTL4, 18.55-19.30 uur

SPORT

Voetbal. De Wedstrijden: Eredivisie. Met samenvattingen van onder meer Vitesse - RKC Waalwijk en FC Twente - Sparta. Tapla, 22.30-23.35 uur

NATUUR

Natuurlijk Nico. Elke week bezoekt de bekende vogelkenner en natuurliefhebber Nico de Haan een natuurgebied in Nederland. Deze week De Biesbosch, een prachtig zoetwatermoeras met kreken en wilgenvloedbossen. Ned.1, 16.10-16.35 uur

Wildlife: Attenboroughs leven van zoogdieren. Negendelige Engelse serie natuurdocumentaires. Aflevering zes over alleseters. Zoogdieren die een rijk gevarieerd menu hebben, kunnen in allerlei verschillende omstandigheden aan de kost komen. Omnivoren zijn bereid om alles te eten wat op hun weg komt, vlees of planten. Beren bijvoorbeeld hebben net als varkens een sterk ontwikkeld reukorgaan en ze vinden zelfs voedsel dat onder het zand verscholen ligt. Maar geen dier is zo kieskeurig als de panda; hij eet bamboe en lust bijna niks anders. Door de kap van bamboebossen kunnen panda's niet terugvallen op ander voedsel en hun aantallen zijn daarom drastisch teruggelopen. Sommige zoogdieren zoals wasberen en vossen zijn zelfs in verstedelijkte gebieden gaan wonen, waar ze een ruime keuze hebben aan voedsel, dat door mensen is weggegooid. Ned.1, 17.35-18.25 uur

DIGITALE KANALEN

Het documentairefestival IDFA is te volgen via de digitale documentairezender Holland Doc. Met sfeerverslagen, registraties van debatten en IDFA documentaires: www.hollanddoc.nl. Ook op Nederland 3 is er een dagelijks verslag van het festival, dat duurt van donderdag 24 november tot en met zondag 4 december. Vanavond gesprekken met Pea Holmquist (Bullshit), Lina Makboul (Leila Khaled, Hijacker) en Simone Kaern (Smiling in a Warzone). Ned.3, 22.55-0.15 uur