Televisie Overige Films

Grey Owl (Richard Attenborough, 1999, GB/Canada). Oprecht drama met Pierce Brosnan als Engelse milieu-activist die zich in de jaren dertig in Canada voordoet als Indiaan. België 1, 13.35-15.30u.

Wenn die Glocken hell erklingen (Eduard von Borsody, 1960, Oostenrijk). Heimatfilm met Willy Birgel en de Wiener Sängerknaben. ARD, 15.05-16.30u.

Sherlock Holmes and the Voice of Terror (John Rawlins, 1942, VS). Aflevering uit reeks `moderne' Holmesfilms, met Basil Rathbone als Holmes en Nigel Bruce als Dr. Watson, speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en behelst de bestrijding van nazi-saboteurs. BBC2, 15.10-16.10u., zwart-wit.

Up Close and Personal (John Avnet, 1996, VS). Uit clichés opgebouwde liefdesfilm speelt in het milieu van een lokaal televisie-station in Miami. Vermaarde verslaggever Robert Redford leert ambitieuze Michelle Pfeiffer de kneepjes van het vak en glijdt zelf langzaam af. RTL5, 20.30-22.50u.

Brandende liefde (Ate de Jong, 1983, Nederland). Gemakkelijk, groffe en onzekere verfilming van roman van Wolkers vertoont tal van reclamefilmtechnieken. Peter Jan Rens probeert gestalte te geven aan provocerende kunstacademieleerling annex overjarige puber Jan, geïntrigeerd door zowel ijzeren hospita Elle Vogel als geraffineerde vamp Monique van de Ven. Ook met Siem Vroom, Berend Boudewijn. RTL7, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

The Fugitive (Andrew Davis, 1993, VS). Geslaagde actiethriller naar vermaarde, bij ons eind jaren zestig uitgezonden tv-serie over de voortvluchtige, ten onrechte van moord beschuldigde dokter Richard Kimble. Omvangrijke actiesequenties gaan niet ten koste van karakterisering van de hoofdpersonen: Harrison Ford als de onfortuinlijke, aan luxe gewende dokter en een schitterende Tommy Lee Jones als de achtervolgende rechercheur Gerard, een harde, twijfelende man vol gevoel dat hij niet wil voelen. Bijrol van Jeroen Krabbé. Net5, 21.00-23.25u.

Christine (John Carpenter, 1983, VS). Verfilming van griezelbestseller van Stephen King over een demonische auto (Plymouth Fury 1957) die zich ontwikkelt tot jaloerse vriendin van verlegen teenager. Stuntwerk en trucages compenseren enigszins de wijdlopige belangstelling voor puberale zieleroerselen. RTL7, 22.30-0.40u.

In the Cut (Jane Campion, 2003, Australië/GB/VS). Thriller van Susanna Moore over lust en vrouwenangst in New York werd door Campion uiterst stijlvol verfilmd, maar kreeg wel een ander, slap einde. Een liefdesduet tussen twee gemankeerde, maar gepassioneerde minnaars: docente Meg Ryan en politieman Mark Ruffalo. Een lustmoordenaar opereert in de buurt. RTL5, 22.50-1.00u.

An Everlasting Piece (Barry Levinson, 2000, VS). Innemend ironische film over de Ierse Kwestie brengt een katholieke en een protestantse kapper samen als verkopers van haarstukjes in het Belfast van de jaren tachtig. Relatief kleine film, geschreven door hoofdrolspeler Barry McEvoy, van de afwisselend persoonlijke en commerciële regisseur Levinson (Wag the Dog, Rain Man) viel tussen de wal en het schip en kwam in de bioscoop nauwelijks aan de bak. België 1, 0.00-1.40u.

Zebraman (Miike Takashi, 2004, Japan). De Japanse veelfilmer Takashi (van Audition en Ichi the Killer) laat een sullige leraar zich, tot zijn eigen verbazing, ontwikkelen tot een superheld in streepjespak. In een tot in het onzinnige uitvergroot plot bevecht hij hilarische aliens en redt hij het Japan van 2010. MTV, 24.00-2.00u.

The Getaway (Sam Peckinpah, 1972, VS). Bekwame actiekomedie, geschreven door latere regisseur Walter Hill, naar roman van Jim Thompson. Zojuist uit de gevangenis gekomen Steve McQueen begint met zijn vrouw Ali MacGraw meteen aan een nieuwe bankoverval. Adembenemende achtervolgingen. Veronica, 0.25-2.45u.