Televisie Film van de Dag

Wise Blood. De in zijn jeugd streng religieus opgevoede Hazel keert na een oorlog terug naar zijn geboorteplaats, middenin de Amerikaanse Bible belt. Daar richt hij de `Kerk van de Waarheid zonder Jezus Christus' op en predikt op eigen wijze antichristelijke boodschappen in het stadje waar geen ontsnappen aan Jezus is. Bijbels taalgebruik sijpelt door in conversaties en op elke straathoek hangen op de bijbel geïnspireerde teksten in fonkelend neon. Er is geen ontsnappen aan, ook niet voor Hazel. De toch al niet zo geestelijk stabiele oorlogsveteraan wordt een fanaticus. John Huston maakte in zijn nadagen nog een aantal uitstekende film, waaronder Fat City, The Dead, en het fascinerende Wise Blood. Huston filmde op locatie in het Zuiden van Amerika, inspireerde Brad Dourif (de stotteraar uit One Flew over the Cuckoo's Nest) tot een ongekende acteerprestatie en vulde zijn film met kleurrijke bijfiguren, onder wie Harry Dean Stanton als hypocriete predikant.

(John Huston, 1979, VS). BBC2, 1.15-3.00u. André Waardenburg.