Televisie Film van de Dag

Machuca. Filmmaker Ken Loach wees in zijn bijdrage aan de omnibusfilm 11'09'01 - September 11 al fijntjes op de overeenkomst tussen 11 september 2001 - de dag van de aanslag op de Twin Towers – en dezelfde dag in 1973. Toen werd de Chileense president Salvador Allende na de staatsgreep van generaal Pinochet dood aangetroffen. Zelfmoord of moord? De lezingen hierover verschillen. Feit is dat het de Amerikanen goed uitkwam dat de communistische Allende van het toneel verdween. De Chileense regisseur Andrés Wood maakte een semi-autobiografische film over de weken die leiden naar de coup. Deze roerige tijd wordt door hem gebruikt als achtergrond bij zijn verhaal over de elfjarige Gonzalo. De uit een gegoed milieu afkomstige Gonzalo sluit vriendschap met Pedro, die uit de achterbuurt komt. Beiden raken verliefd op Silvana. Hun school wordt geleid door een liberale priester, die lesgeeft in de geest van Allende. Zolang het duurt.

(Andrés Wood, 2004, Chili/Sp/Fr/GB). Ned.3, 14.35-16.26u.

André Waardenburg