Syriërs naar Wenen voor verhoor over moord Hariri

Syrië heeft gisteren ingestemd met het verhoor van hooggeplaatste functionarissen in Wenen door medewerkers van de Verenigde Naties die de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri onderzoeken.

De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken, Walid Moallem, zei gisteren dat Syrië alsnog bereid is aan VN-verhoren mee te werken nadat ,,garanties betreffende de rechten van de individuen'' waren verkregen.

De Syrische concessie is een doorbraak in het VN-onderzoek naar de moord op Hariri. De ex-premier kwam op 14 februari om bij een aanslag in de Libanese hoofdstad Beirut. Daarbij werden nog twintig anderen gedood. De aanslag leidde, na grote demonstraties, tot het vertrek van de Syrische troepen uit Libanon en de komst van een nieuwe regering die niet langer op Damascus steunt.

Het VN-team dat de aanslag onderzoekt, bracht vorige maand een tussenrapport uit. Dat bevat zeer belastende aanwijzingen over betrokkenheid van Syrië bij de moord op Hariri. Het onderzoeksteam, onder leiding van de Duitser Detlev Mehlis, concludeerde dat het besluit om Hariri uit de weg te ruimen niet kon zijn genomen zonder goedkeuring van hooggeplaatste Syrische veiligheidsfunctionarissen. Bovendien beschuldigde het Damascus van obstructie van het onderzoek.

Syrië wees het tussenrapport als ,,partijdig'' van de hand. Het zou ,,valse aantijgingen'' bevatten en ,,honderd procent gepolitiseerd'' zijn met de bedoeling Syrië in een kwaad daglicht te stellen en de weg te bereiden naar internationale sancties tegen het land.

De Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton zei in een reactie dat het Syrische besluit van gisteren het resultaat was van het ,,ondubbelzinnige, unanieme besluit van de VN-Veiligheidsraad'' om aan Mehlis alle benodigde bevoegdheden te verlenen om verdachten te ondervragen.

Het VN-team wilde de verdachten in Beirut horen, maar dat wees Damascus af. ,,Het [Syrische] leiderschap heeft besloten de heer Mehlis te laten weten dat het, bij wijze van compromis, zijn voorstel aanvaardt om de vijf Syrische functionarissen te horen op het VN-hoofdkantoor in Wenen'', aldus onderminister Mollem. Hun namen zijn niet bekendgemaakt, maar Libanese kranten melden dat het hoofd van de Syrische militaire inlichtingendienst, Asef Shawkat, tevens zwager van president Bashar al-Assad, deel uitmaakt van het kwintet.