Suikersector teleurgesteld over akkoord

De Nederlandse suikersector is ,,zwaar teleurgesteld'' over het akkoord dat deze week is gesloten over hervorming van het Europese suikerregime. Voedingsconcerns als CSM verwachten financiële tegenslag.

Volgens het Platform Toekomst Suikermarkt, waarin suikerindustrie en boerenorganisaties samenwerken, worden de financiële lasten van het akkoord ,,eenzijdig zwaar'' bij de sector gelegd.

Voedingsconcern CSM is dan ook niet over het akkoord te spreken. ,,Dit raakt onze winst'', aldus een woordvoerder van CSM tegen het persbureau ANP. Minister Veerman (Landbouw, CDA) denkt dat de consument weinig van de afgesproken prijsverlaging met 36 procent zal merken, omdat de verwerkende industrie geneigd zou zijn de marges te verhogen.

Volgens het Platform wordt het tijdelijke herstructureringsfonds van ruim 4 miljard euro gefinancierd uit heffingen bij efficiënt producerende suikerbedrijven, zoals in Nederland Suiker Unie en CSM. De ,,zeer forse'' prijsdaling met 36 procent in 4 jaar zal de sector juist onder ,,zware druk'' zetten. De inkomenscompensatie voor de boeren, die in het uiteindelijke compromis werd verhoogd van 60 naar 64,2 procent, is volgens de sector onvoldoende.

Veerman denkt net als eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw) dat de Europese positie is versterkt bij de onderhandelingen over handelsliberalisering in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dit omdat het nieuwe suikerregime minder handelsverstorend zal zijn.

De sector is vooral teleurgesteld dat inefficiënte lidstaten nog financiële stimulansen krijgen om gedeeltelijk door te produceren. Het lijkt erop dat sommige lidstaten aanzienlijk beter zijn bedeeld, zei Platform-voorzitter Van Campen. Veerman meent dat de sector efficiënt genoeg is om verder te kunnen produceren. Hij is ook tevreden over het feit dat de hervorming geen extra geld kost.

Suikerconcerns in het buitenland vonden de schade van het akkoord meevallen. Zo stegen de aandelenkoersen van Deense, Britse en Spaanse suikerbedrijven gisteren aanzienlijk.

Commentaarpagina 29