Succes voor Zeeuws werkpaard

Zeven jaar lang behoorde de Zeeuwse popgroep Racoon tot de noeste werkpaarden van het festivalcircuit. Pas bij hun derde album, Another Day, dat in maart uitkwam, geschiedde het wonder. De cd doet het zo goed dat de groep onlangs een gouden plaat voor 40.000 verkochte exemplaren in ontvangst mocht nemen. Met de single Love you more hebben ze een tophit in handen. Het popklimaat is Racoon gunstig gezind: gevoelige liedjes van James Blunt en surfheld Jack Johnson liggen goed in de markt en het zijn vooral de meisjes die met hun portemonnee stemmen op een beschaafd, romantisch popgeluid.

Racoons huidige tournee is praktisch overal uitverkocht en brengt hen naar volgepakte concertfabrieken als De Effenaar in Eindhoven. Zanger Bart van der Weide heeft met zijn lollige podiummanieren en brede armgebaren meer weg van BZN's Jan Keizer dan van Mick Jagger, meer Dries Roelvink dan Barry Hay. Met jolige nummers als Happy family heeft hij de meezingers op zijn hand.

Het bijzondere van Racoon is dat ze eigenlijk helemaal niet in de rocktraditie passen, met hun subtiel getokkelde gitaarbegeleiding en samenzang waarbij bas en drums regelmatig stil vallen. Eigenlijk zijn ze nog steeds de singer/songwriters van de cd Characters uit 1997. De flitsende lichteffecten op drummer Paul Bukkens stonden dan ook potsierlijk en de algemene indruk van het optreden zonder decorum of dramatische opbouw was er een van `doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg'. Na Bløf heeft Zeeland er weer zo'n topgroep bij.

Concert: Racoon. Gehoord: 24/11 Effenaar, Eindhoven. Herhaling: 2/12 Nighttown, Rotterdam, 8/12 Paradiso, Amsterdam, 9/12 LVC, Leiden, 10/12 Oosterpoort, Groningen .