Robert Glasper

Hij werd geboren in Houston, debuteerde in 2003 met Mood en speelde in de begeleidingsband van arrenbie-act Bilal. Die laatste laat zich ook even horen op deze cd, die net zo is opgezet als Glaspers eerste. In twee stukken doet een saxofonist mee, de prima spelende Mark Turner, maar driekwart van de tijd regeert de kleinste klassieke jazzformatie: piano plus bas en drums.

De composities zijn op één na allemaal van Glasper zelf en het is duidelijk welke voorgangers hij bewondert: Herbie Hancock en Bill Evans. De laatste wordt nadrukkelijk geciteerd aan het eind van Enoch's Meditation.

Erg origineel is Glasper (1978) met deze voorkeuren niet maar zijn spel is vaak sprankelend, ook dankzij het vaardige en betrokken weerwerk van bassist Vincente Archer en drummer Damion Reid. Het openingsstuk `Rise and Shine' bijvoorbeeld is zo speels en enthousiasmerend dat het zich uitstekend leent om er een nieuwe dag mee te beginnen.

Robert Glasper: Canvas (Blue Note)