Pensioenoverdracht

Het komt vaak voor, een werkgever die geen pensioenpremie afdraagt. De werknemer weet van niks. En het blijkt zo maar te kunnen.

Onlangs ben ik van baan veranderd. Het pensioen bij mijn vorige werkgever was ondergebracht bij een verzekeraar. Bij mijn nieuwe werkgever bouw ik pensioen op in een fonds voor de metaal. Ik wil de waarde van mijn pensioen overdragen naar het metaalfonds. Bij de overdracht ontdekte ik dat mijn vorige werkgever al een half jaar geen pensioenpremie had afgedragen. Inmiddels heb ik een advocaat ingeschakeld. Wat mij stoort, is dat ik dit al die tijd niet heb geweten. Alleen omdat ik van baan veranderde heb ik ontdekt dat mijn werkgever geen premies betaalde. Had de verzekeraar mij hiervan niet op de hoogte moeten stellen?

(K.v.L.)

Dit komt vaak voor. Werknemers denken dat het goed zit met hun pensioen en ondertussen draagt de werkgever geen premie af. Een enkele verzekeraar licht de werknemers in, maar de meeste verzekeraars doen dit niet. Wettelijk zijn zij alleen verplicht om de werkgever op zijn betalingsachterstand te wijzen. Ze hebben een contract met de werkgever, en niet met de werknemers, is de gedachte. De werkgever moet vervolgens de werknemers op de hoogte stellen, maar dat zal hij niet zo snel doen.

Ik vind het onbegrijpelijk dat verzekeraars en werkgevers hiermee wegkomen in een tijd waarin van pensioenfondsen wordt verwacht dat zij hun zorgplicht serieus nemen en beter communiceren met de deelnemers.