Not amused

Albert Verlinde merkt dat grappen over dreigende rechtszaken niet altijd zonder gevolgen blijven

Het zijn drukke tijden voor Blue Circle. De tv-producent die de programma's RTL Boulevard en Bureau Misdaad produceert, is populair bij advocaten die in de rij staan om banden van beide programma's op te vragen. Om maar even dicht bij huis te beginnen; Jorge Guillermo, de ex van Prinses Christina daagt mij voor de rechter omdat ik in mijn programma wat grappen over hem gemaakt heb. Er is alleen een probleem; om te bewijzen dat de grappen gemaakt zijn zal hij de uitzendbanden moeten hebben en die weigeren wij vooralsnog te geven. Dus dient er op 6 december een kort geding waar de banden opgeëist worden. En waar gaat het nou helemaal over.

Begin dit jaar publiceerde het weekblad Privé een verhaal waarin beweerd werd dat Jorge tegenwoordig met een man samenwoont. Niks mis mee, ik doe dat zelf al jaren met veel plezier, maar Jorge dreigde het weekblad met een rechtszaak. Ik kreeg daar lucht van en bracht het nieuws in mijn programma. Natuurlijk met wat grappen en grollen, zo wereldschokkend is het nu allemaal ook weer niet. Zo zouden de twee mannen volgens ingewijden in een Frans plaatsje wonen dat luistert naar de naam Condom en zo'n detail is natuurlijk te leuk om niet op te blazen, om maar in even in condoomtermen te blijven. Jorge kon de grapjes niet waarderen en beweert nu dat er hele bussen naar het Franse dorpje komen om de twee mannen in levende lijve te zien.

Dat lijkt mij sterk. Ten eerste heb ik al aan een hele lichting jonge mensen uit moeten leggen wie meneer Guillermo ook al weer was en ten tweede lijkt mij dat er in Zuid Frankrijk hetere plekken te vinden zijn dan het plaatsje Condom, dat geheel in de stijl van de naam meer lucht is dan materie. En of meneer Guillermo nou een nicht is of niet, dat maakt mij verder niks uit. Ik hoorde van een bevriend journalist een anekdote die bewijst dat hij in ieder geval nooit zijn best gedaan heeft om supermannelijk over te komen. Toen hij nog met Christina getrouwd was verbouwden ze samen een huis. Toen het hoogste punt bereikt was, niet in hun huwelijk maar wel in hun bouwplannen, besloten ze om de bouwvakkers te trakteren op twee kratten bier. De mannen van de bouw konden hun ogen niet geloven. Meneer Guillermo stapte vrolijk op het snoepgoed, uh het personeel af terwijl prinses Christina er met twee kratjes bier achteraan waggelde. ,,Nee, dan bende geen homo'', zeggen ze dan bij ons in Brabant. En dat wil niets zeggen over je geaardheid maar des te meer over je aard. En die aard was niet hoffelijk. Dat Prinses Christina pas echt is gaan zingen nadat Jorge de kerk verlaten had zegt ook wat. Ik wacht de zaak af.

En dan John van de Heuvel. In zijn programma Bureau Misdaad toonde hij een filmpje, gedraaid met de verborgen camera, waarin we konden zien hoe Erik de Vlieger probeert een getuige te beïnvloeden. Mooie televisie, dat vindt het Openbaar Ministerie ook. Die eisen nu het ruwe materiaal op en John weigert dat. Terecht. Je moet als programma goede banden met de politie hebben niet geven. Als presentator heb je het dus niet gemakkelijk bij Blue Circle. Je kunt nog zo de sterren van de hemel scoren, de meeste aanvragen komen binnen bij de archivaris. En dat houdt je als programmamaker met beide benen op de grond.

    • Albert Verlinde