Máxima: microkrediet geeft trots

Prinses Máxima gaat als adviseur voor het VN-jaar van het microkrediet op werkbezoek naar Brazilië en Argentinië. ,,Dit vergroot de empowerment van vrouwen.''

Versterking van de positie van arme vrouwen vormt een belangrijke drijfveer voor prinses Máxima om zich in te zetten voor microfinanciering.

Dit zegt de prinses vandaag in een vraaggesprek met deze krant over haar werkzaamheden als adviseur voor het VN-jaar van het microkrediet.

Als vrouwen met hulp van microkredieten – leningen van hooguit enkele tientallen dollars voor het beginnen van economische activiteiten – hun maatschappelijke positie versterken, levert dat trots en waardigheid op. ,,Dit vergroot de empowerment van vrouwen. Dat is voor mij het meest aansprekende punt'', zegt de prinses. Ze zegt ook dat bij bij projecten voor microfinanciering vrouwen stabieler zijn met aflossingen van leningen dan mannen.

Máxima vertrekt vandaag voor een werkbezoek van bijna twee weken naar Brazilië en Argentinië waar ze projecten op het gebied van microfinanciering gaat bezoeken. Microfinanciering is de verzamelnaam voor de snel groeiende sector van financiële dienstverlening aan arme mensen in ontwikkelingslanden.

In het interview gaat ze voor het eerst in op de persoonlijke achtergronden van haar werk. Ze vertelt dat ze tijdens haar studie economie in Buenos Aires hoorde van microfinanciering en overwoog daar haar scriptie over te schrijven, maar toen over onvoldoende materiaal beschikte omdat het onderwerp zo nieuw was. Ook gaat ze dieper in op haar werkzaamheden bij banken in New York in de jaren voordat ze kroonprins Willem-Alexander ontmoette.

Over haar inzet voor microfinanciering zegt de prinses: ,,Het hoogtepunt is om met de mensen te spreken. Van hoog tot laag. Dat ik me kan inzetten voor arme mensen is de reden waarom ik dit doe.'' In Argentinië hoopt ze een bijdrage te kunnen leveren aan de groei van instellingen voor microfinanciering. De economische situatie in Argentinië is de afgelopen jaren dramatisch verslechterd. ,,Ik ben blij dat ik nu iets voor Argentinië kan doen'', zegt ze.

Prinses Máxima vertelt dat ze volgend jaar, nadat het VN-jaar voor het microkrediet voorbij is, betrokken wil blijven bij activiteiten op financieel-economisch gebied. Op 5 december, Sinterklaasavond, bevindt ze zich in Buenos Aires. Haar dochters Amalia en Alexia zijn dan eveneens in Buenos Aires. ,,Ik zal de kinderen zeggen dat Sinterklaas overal komt. Ook in Argentinië'', zegt Máxima.

vraaggesprek pagina 39

    • Roel Janssen