Litouwen uit Irak

Litouwen zal een deel van zijn troepen in Irak begin volgend jaar terugtrekken. Dat heeft de Litouwse minister van Defensie, Gediminas Kirkilas, gisteren aangekondigd.

,,Wij zullen geen nieuwe manschappen beschikbaar stellen voor de multinationale troepenmacht die onder commando van Polen staat'', aldus Kirkilas.

Litouwen heeft 100 soldaten naar Irak gezonden. Bijna de helft maakt deel uit van de multinationale troepenmacht van 4.000 man die onder Pools commando staat en is gelegerd in het midden van het land. De overige Litouwse soldaten maken deel uit van een divisie die onder Deens commando opereert in de zuidelijke zone en die onder Brits oppercommando staat.

De nieuwe Poolse minister van Defensie, Radoslaw Sikorski, heeft gisteren in Warschau op een persconferentie gezegd dat de Poolse militairen volgend jaar uit Irak zullen worden teruggetrokken. Sikorski wilde geen datum noemen voor de Poolse terugtrekking.

Polen heeft na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het grootste contingent militairen in Irak. Aanvankelijk waren dat 2.400 soldaten. Dat aantal is successievelijk teruggebracht tot 1.700 en daarna tot 1.400 man. Sikorski gaat half december naar Washington voor overleg over terugtrekking van de Poolse soldaten uit Irak.