Laat de AEX maar links liggen

De westerse beurzen zullen de komende jaren niet veel opleveren. Beursgoeroe Rienk Kamer verhaalt over de neergang van een supermacht. ,,De dynamiek zit in grondstoffen en Azië.''

Langzaam stijgt Alan Greenspan op. De cartoon met de bestuursvoorzitter van de Amerikaanse centrale banken (Fed) is omgeven door ballonnen en wordt met gezang uitgeleide gedaan. I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air.

De tweeduizend aanwezigen in het Congrescentrum in Den Haag heffen het gezang aan op instigatie van Rienk Kamer, die hen begeleidt op piano. De beursgoeroe is duidelijk geen vriend van Greenspan. De Amerikaanse centrale bankier, die binnenkort vertrekt, wordt door Kamer onder meer verantwoordelijk gehouden voor het in stand houden van de beursbubbel van eind jaren negentig terwijl het gezonder was geweest als deze was gebarsten.

De beursgoeroe is weer op dreef. Voor een afgeladen zaal presenteert hij zijn jaarlijkse symposium, dit keer met de titel `The rise & fall of great powers'. Waar de bezoekers wellicht dachten vooral beleggingstips te krijgen worden zij eerst verhaald op een uitgebreid college over de stand van de wereldeconomie en de geopolitieke ontwikkelingen. De kern van Kamers verhaal: De Verenigde Staten zijn hard op weg hun positie als economische en militaire supermacht te verliezen aan het nieuwe blok Chindiar, afkorting voor China, India en Rusland. Een ontwikkeling die beleggers goed moeten laten meewegen in hun investeringsbeslissingen.

De Amerikanen krijgen er hard van langs. ,,Ze zitten in een casino-economie van schulden, tekorten en hoge hypotheken'', zegt Kamer. ,,De indicatoren wijzen op een recessie in de VS. En het is de afgelopen decennia steeds zo geweest dat een recessie in de VS automatisch leidde tot een recessie hier.

Kamer heeft weinig goede woorden voor de nieuwe bubbel die hij ziet in de VS, een bubbel die zelfs groter is dan de internetzeepbel van eind jaren negentig. ,,Dit is de grootste financiële bubbel in de geschiedenis, aldus Kamer, die ijsbeert over het podium. Hij laat met behulp van cijfers en grafieken op een groot scherm zien dat de Amerikanen veel meer uitgeven dan zij als besteedbaar inkomen binnenkrijgen, dat dit extra geld voor een groot deel komt uit de groei van de hypotheken, dat de problemen zich nu aandienen nu de huizenmarkt lijkt te stagneren en de rente en dus de aflossingen – stijgt.

De trend, die overigens ook in Europa bestaat, is het hevigst in de VS en zal ook grote gevolgen hebben voor Europa en dus Nederland. ,,De gevolgen in de VS zullen ernstig zijn omdat men daar geen vlees op de botten heeft'', stelt Kamer met een verwijzing aan het ontbreken van spaarreserves. ,,Als de rente stijgt zal er een kettingreactie volgen. En een recessie in de VS heeft de afgelopen decennia altijd gezorgd voor een recessie hier.

Die recessie zal overigens niet alleen worden veroorzaakt door de huizenmarkt, maar ook door de dure olie en benzine, het enorme handelstekort en het begrotingstekort. ,,De gehele economie van de VS is op de pof'', zegt Kamer, de pof die wordt gefinancierd door vooral de nieuwe grootmacht: China. De Chinezen produceren de goederen die de Amerikanen kopen en lenen hen het geld om deze spullen te kopen door het opkopen van de staatsobligaties.

Kamer heeft al jarenlang een negatieve kijk op de westerse economieën en effectenbeurzen. Zijn advies is dan ook om bijvoorbeeld de Amsterdamse AEX-index links te laten liggen. ,,We zitten in een structurele baisse-markt'', zegt Rienk Kamer, die verwacht dat de markt tot 2010 in een ,,zijwaartse trend'' zal bewegen, ondanks de recente stijging van de AEX-index.

Kansen zijn er desondanks wel, kansen om geld te verdienen. Twee jaar geleden kwam Kamer het podium op met een staaf goud, als de belegger toen in goud had geïnvesteerd had hij een enorm rendement gedraaid. Hetzelfde geldt voor zijn aanbeveling vorig jaar om in energie te investeren. De olieprijs explodeerde deze zomer.

Grondstoffen, en met name energie, zijn nog altijd een favoriet van Kamer, die wijst op de razendsnelle ontwikkeling van met name India en China. Het laatste land zal volgens door hem aangehaalde voorspellingen uiterlijk in 2040 de VS economisch passeren.

Overigens lijkt Kamer voor de lange termijn enthousiaster over India. Dit land zal de komende decennia de grootste economische groei laten zien, meer dan andere opkomende landen als China, Brazilië en Rusland. ,,Het is belangrijk bij uw keuze. China loopt nu ver vooruit, maar de kleintjes kunnen nog veel groeien''.

De middag eindigt alsnog met beleggingstips. Grondstoffen dus. En de aanwezigen zouden ook moeten kijken naar fondsen die actief zijn in de nucleaire en gasindustrie, omdat deze twee energievormen volgens hem de plaats van olie zullen overnemen. ,,Er zijn kansen in grondstoffen en in Azië, omdat daar de dynamiek zit.''