Kind (7) woog bij overlijden 9,5 kilo

Een rechtbank in de Duitse stad Hamburg heeft gisteren de moeder van een door ernstige verwaarlozing gestorven meisje en haar vriend tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

De totaal uitgemergelde zevenjarige Jessica stikte in maart dit jaar in haar eigen braaksel. Ze was jarenlang uitgehongerd en woog bij haar dood nog maar 9,5 kilo. Uit de autopsie bleek dat ze haar eigen haar en stukjes tapijt had opgegeten. De patholoog die Jessica onderzocht, Michael Tsokos, noemde haar in Duitse kranten ,,een klein beetje meer dan een skelet''. Hij concludeerde dat het meisje jaren te weinig te eten had gekregen en zeker drie maanden weinig te drinken.

De kat van de familie woog vijf kilo.

De zaak leidde in Duitsland tot grote verontwaardiging en er ontstond een grote discussie over de medeverantwoordelijkheid van de autoriteiten. Het schoolverzuim van Jessica was wel opgemerkt, maar brieven van de onderwijsinspectie werden nooit beantwoord. Een inspecteur kwam langs, maar zag geen teken van leven in de flat. Buren en onderburen zeiden dat het echtpaar ook geen kind had. De biologische vader van Jessica had zich al enkele jaren niet om haar bekommerd.

Volgens moeder Marlies (36) en haar vriend Burkhard (50), van wie de achternaam door de politie niet bekend is gemaakt, was er niets aan de hand. Volgens Burkhard was ze een beetje afgevallen. Moeder Marlies vertelde dat Jessica ,,onhandelbaar'' was en niet wilde eten. De dag van haar dood raakte ze in een coma, waarop de moeder de huisarts belde. Toen was het al te laat.

Een met afschuw vervulde politieagent getuigde tijdens de zitting dat Marlies en Burkhard ook niet begrepen dat er een onderzoek moest worden gedaan. ,,Ze snapten niet wat we wilden.'' Uit het onderzoek bleek dat Jessica was opgesloten in een donkere, met landbouwplastic verduisterde onverwarmde kamer. Ze had geen licht, geen stromend water en geen toilet. Het lichtknopje was opengeschroefd en lange koperen draad was eraan bevestigd. Deskundigen zeggen dat de ouders hoopten dat Jessica, tastend naar de lichtknop, de kabel zou aanraken en zichzelf zo zou electrocuteren.

De ouders zijn beiden alcoholist en werden in hun jeugd misbruikt. Marlies negeerde kinderen uit eerdere relaties en had, toen ze zwanger bleek te zijn van Jessica, geprobeerd met een schroevendraaier abortus te plegen.

Het proces duurde drie maanden. De rechter volgde de eis van de openbare aanklager.