Kalou zit klem tussen Oranje en staat

Salomon Kalou (20) wil voor Nederland voetballen bij het WK in Duitsland. De bondscoach wil het ook. Maar de staat voelt er weinig voor om de Ivoriaan versneld te naturaliseren.

Een bal was eigenlijk het enige dat gisteren nog ontbrak in de Rotterdamse rechtszaal. Johan Cruijf werd volop geciteerd, bondscoach Marco van Basten, zijn assistent John van 't Schip en teammanager Hans Jorritsma waren lijfelijk aanwezig, evenals zo'n twintig journalisten die normaal langs een voetbalveld staan. En natuurlijk was de Feyenoord-aanvaller Salomon Kalou er, die via een beroepszaak versneld Nederlander wil worden.

Sinds gisteren weet ook bestuursrechter A. van 't Laar wat de definitie van `een uitstekende voetballer' is. Volgens Van Basten is dat iemand die in een kleine ruimte met weinig tijd de juiste oplossing weet te vinden. ,,En dat kan Salomon. Daardoor krijgen hij en zijn medespelers de kans om te scoren.'' Van Basten werd in de rechtszaal direct concreet. Op de vraag of Kalou (20) op een plaats in de selectie van het Nederlandse elftal kon rekenen als hij Nederlander zou worden, twijfelde de bondscoach geen moment. Zeker, Kalou werd geselecteerd.

Kalou's advocaat J. Kroes zat gisteren tijdens de zitting figuurlijk in een zetel. Wat kon er eigenlijk misgaan met Van Basten en rechtsgeleerde G. de Groot van de Universiteit van Maastricht achter hem? Net als de bondscoach sprak ook De Groot duidelijke taal. Als het verzoek van Kalou wordt afgewezen, kan de zogeheten topsportersregeling wel naar de vuilnisbak. Juist die regeling maakt het mogelijk dat sporters die namens Nederland aan een wedstrijd of toernooi kunnen nemen, geen vijf jaar op een paspoort hoeven te wachten. Eerder werden alleen de verzoeken van een basketballer – die categorisch Nederlands weigerde te leren – en een waterpoloër afgewezen. Die laatste, Harry van der Meer, was Nederlander, werd wegens clubbelangen Italiaan en wil nu weer Nederlander worden terwijl hij nog in Italië woont en werkt. ,,Ik kan geen argument verzinnen om Kalou het versnelde Nederlanderschap te onthouden'', aldus De Groot, gespecialiseerd in nationaliteitsrecht.

Aan advocaat G. Hoogvliet was de ondankbare en eenzame taak om namens de staat te betogen waarom Kalou nog zeker tot 2008 in de wachtkamer dient plaats te nemen voordat hij de Nederlandse nationaliteit krijgt. Minister Verdonk (VVD) van vreemdelingenzaken wees deze zomer al twee keer een verzoek tot versnelde naturalisatie af. De redenen: Kalou is niet voldoende ingeburgerd en kenners hadden haar verzekerd dat het succes van Oranje niet afhankelijk is van de Afrikaan.

Volgens Hoogvliet is het kabinetsbeleid er nu eenmaal op gericht om alle aanvragen tot naturalisatie zeer kritisch te bekijken en dat geldt ook voor de topsportersregeling. ,,De sporters die eerder met succes een beroep op deze regeling deden, hebben dat voor april 2003 gedaan.'' Toen trad het huidige kabinet aan.

Maar, zo wilde bestuursrechter Van 't Laar onomwonden weten, had de minister niet zorgvuldiger moeten kijken of Kalou als topsporter aan de criteria voldeed? En welke sporter komt dan nog wel in aanmerking voor een versnelde procedure als Kalou dat niet lukt? Over die laatste vraag kon de landsadvocaat moeilijk speculeren. Maar hij herinnerde de rechter er wel aan dat het Nederlanderschap voor iedere buitenlander de hoofdprijs is. ,,De hele procedure is niet bestemd voor tijdelijke belangen.'' En met instemming haalde hij een citaat aan, waarin voetballers de nomaden van deze tijd worden genoemd. ,,Nationaliteit zien zij als een logo op hun shirt.''

De suggestie was duidelijk: de kans is groot dat Kalou als Nederlander snel naar een buitenlandse club verhuist. Maar volgens zijn advocaat Kroes is een snel vertrek niet aan de orde. ,,En er wordt toch ook niet aan andere genaturaliseerde burgers gevraagd of zij plannen hebben om naar het buitenland te gaan.'' De Groot kon zich ,,uit de internationale literatuur'' geen voorbeelden herinneren waarin een later vertrek naar het buitenland een rol speelde bij naturalisatie. ,,Hooguit bij een paar exotische landen.''

Kalou zelf sloot in redelijk Nederlands niet uit ooit naar een buitenlandse club te gaan. ,,Maar Nederland zal altijd in mijn hart blijven. Ik ben er trots op dat Marco van Basten zoveel vertrouwen in mij heeft. Hij is een voetbalmonument.'' En volgens het andere voetbalmonument, Johan Cruijff, hoeft niemand bang te zijn voor precedentwerking. ,,Als je in staat bent om met je verstand de uitzondering te onderkennen, dan schep je nooit een precedent'', citeerde Kroes hem.