Jury Debutantenprijs kiest niet zelf de winnaar

Het bericht in NRC Handelsblad van 21 november over de Debutantenprijs 2005 bevatte de storende suggestie dat de vijf juryleden, onder wie voorzitter Elsbeth Etty en Brigitte Raskin, de winnaar hebben gekozen. De formule van de Debutantenprijs is echter nu juist dat de jury niet zelf de winnaar kiest, maar vijf boeken nomineert; die onder de aandacht brengt door uitgave van een speciale lezerskrant en deze met medewerking van vele bibliotheken in den lande ter lezing aanbiedt aan zo veel mogelijk lezers die punten mogen toekennen. De schrijver van het boek dat zo het hoogste puntengemiddelde krijgt, wint de prijs. De prijs dit jaar, zo maakte de Dordrechtse organisatie `De Letteren Spreken' bekend bij de uitreiking, is gebaseerd op het oordeel van 250 mensen en niet van de in het bericht met name genoemde vakjury.

    • Freek Boon