Jazzanova:

Remixen, dat is nog wel de meest lucratieve bezigheid van het Berlijnse producers- en deejay-collectief Jazzanova. Met de dubbelaar The Remixes 1997-2000 vestigde het zestal zijn naam voorgoed, en dit is dan het vervolg. Het ontbrekende jaar vloog om vanwege de arbeidsintensieve productie van het zwaar ondergewaardeerde album In Between. Jazzanova bouwt andermans nummers steevast om tot uitgesponnen, warmbloedige aangelegenheden, vol organische klanken en ritmische verrassingen. Soms zijn het elastische `nu jazz'- of broken beats-achtige ritmes die de actie ondersteunen, soms verrassende visies op het house-stramien. De nummers van Masters At Work (met vibrafonist Roy Ayers), Shawn Escoffery en Nuspirit Helsinki zijn derhalve koren op de molen van Jazzanova. Maar in afwijkende stukken als `Lullabye' van jaren-zestig-samenzanggroep Free Design en Black Heart van neo-noir-rootsband Calexico komen ze dankzij haast filmische middelen tot nog verrassender resultaten. Leerzaam lesje nummers herzien.

The Remixes 2002-2005

(Sonar Kollektiv, distr. Lowlands)****