Iva Bittova:

`Haar muziek beschrijven is als een abstract schilderij uitleggen aan een blinde' las ik ergens. Da's mooi gezegd maar omdat de lezers van deze krant merendeels niet blind zijn, waag ik toch maar een poging. De muziek van de Tjechische violiste/zangeres Iva Bittova bestrijkt weliswaar terreinen die vaak gescheiden zijn – cabaret, klassieke muziek en popmuziek – maar is toegankelijk voor iedereen die behalve zien en horen ook kan kijken en luisteren. De negen stukken op Elida, waarop ze speelt met de Bang on a Can All Stars, zijn bijna allemaal helder als glas en daarnaast vaak ook bijzonder poëtisch. Een sonore (bas)klarinet, een lome cello, een gitaar-riedeltje hier en een veeg percussie daar, het lijkt allemaal weinig om het lijf te hebben. Maar evengoed ga je aan het eind van de cd weer opgeruimd terug naar het begin. Dat heb je met die zogenaamd abstracte zaken; die heb je niet in één keer gehad. De verpakking van deze cd is ook bijzonder: een uitgesneden ronde hoes met linksonder een rechte hoek.

Elida

(Cantaloupe MAM 2772, distr. XMD)