Internet Voorkeur

Niet winkelen. U mag vandaag niet winkelen, vinden de actievoerders van de Stichting Omslag. Ze doen een oproep aan ,,consumenten in de rijkere delen van de wereld om één dag per jaar niet te gaan winkelen uit protest tegen de cultuur van het `meer-meer-meer'.'' Het is, stellen de niet-winkelaars, een vrolijke dag met een serieuze boodschap. Ze citeren Mahatma Gandhi: `de aarde biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht'.

De dag wordt al voor de elfde keer gevierd, steeds op de laatste zaterdag van november, in Nederland een van de drukste winkeldagen van het jaar door de inkopen van sinterklaas. In 1995 introduceerde Omslag de niet-winkeldag in Nederland.

Van de vrolijkheid die de dag zou moeten uitstralen is meer te vinden op Amerikaanse sites dan op de Nederlandse actiesite. Bij Adbusters wordt er opgroepen tot actie tegen de grootste winkelketen ter wereld, Wal-Mart, dat in het defensief is gedrongen door een kritische documentaire. Maar er staan ook prachtige niet-kopen-reclames: Shoppers go home!

www.koopniets.nl

www.adbusters.org/metas/eco/bnd