Hij drukt zijn snor

Ajax wordt kampioen, Ajax verliest. Ajax wordt kampioen, Ajax verliest. De geschiedenis herhaalt zich, ook in de sport. Ook bij Ajax.

Maandag neemt Arie van Eijden op de aandeelhoudersvergadering afscheid als directeur van Ajax. Dat deed hij ook al in 1994. Toen werd hij geroyeerd als lid van de vereniging, als late nasleep van de zwartgeldaffaire uit de jaren tachtig. Vijf jaar geleden werd Van Eijden, een oud-Shellmanager die in zijn jonge jaren nog voor Ajax 1 uitkwam, weer in genade aangenomen.

De club was in zijn afwezigheid veranderd. Ajax was in 1995 Europees kampioen geworden en was in mei 1998 naar de beurs gegaan. Ajax was een NV geworden. Aan de rentree van de besnorde topman was veel bestuurlijke heibel voorafgegaan. Van Eijdens voorganger Frank Kales was vertrokken, aangemoedigd door de F-side met een welgemeend ,,Kales rot op!'' Diens voorganger was begin 1999 opgestapt na een competentiestrijd met de raad van commissarissen. Sportief rommelde het evenzeer. Trainer Jan Wouters werd uitgefloten en vertrok. Net als de directeur spelersbeleid, Danny Blind – de hoofdtrainer van nu.

Ook nu, kort voor Van Eijdens pensionering, hapert het bij de Amsterdamse club. De raad van commissarissen, deels qualitate qua het bestuur van de vereniging, spatte vorige maand uit elkaar. Opnieuw wegens incompatibilité d'humeur tussen de voetballers en de zakenmannen. Voorzitter Jaakke, de zakenman, won en bleef. Hij had een oud-Unileverbaas tot opvolger van Van Eijden benoemd. Vorig seizoen was er onenigheid tussen technisch directeur Van Gaal en trainer Koeman; beiden stapten op. Supporters klagen want het gaat niet goed met Ajax. De club staat zesde in de eredivisie. Preses Jaakke wordt nu uitgejouwd, en zijn auto werd vernield. Een onrendabel aankoopbeleid, in twee opzichten, zou hieraan ten grondslag liggen. Ajax heeft vier spitsen maar die scoren niet. Vorig jaar werd de wel scorende spits verkocht, voor 16 miljoen. Maar het saldo van transfers is sinds 1999 negatief.

Kunnen de aandeelhouders Van Eijden dit bij zijn decharge kwalijk nemen? Ja, want hij is verantwoordelijk en neemt bij transfers de beslissing. Hoe presteerde Van Eijden verder zakelijk? De omzet steeg onder zijn hoede met 35 procent tot 67 miljoen euro. Hij bezorgde Ajax twee winst- en drie verliesjaren; saldo: min 25,4 miljoen. Op het eigen vermogen teerde hij ruim 21 miljoen in. Hij keerde één keer dividend uit: 14 cent per aandeel. Maar dan: de voor een beursfonds ultieme overwinning. Onder Van Eijden versloeg Ajax de beursindex. Plus 10,5 procent per jaar tegen min 8,5 procent voor de AEX.

    • Philip de Witt Wijnen