Heras bij tweede test ook positief

Roberto Heras is ook bij de contra-expertise positief bevonden op het gebruik van het verboden bloeddopingmiddel epo. De Spaanse wielrenner werd betrapt na de voorlaatste etappe van de Ronde van Spanje, die hij dit jaar voor de vierde keer won. Die zege valt nu mogelijk in handen van Denis Mentsjov, de Rus in dienst van Rabobank.

Het zou voor het eerst in haar bestaan zijn dat de Rabo-ploeg een grote ronde winnend afsluit. ,,Het is nu nog speculatief, maar ik ga ervan uit dat Heras uit de uitslag wordt geschrapt, zoals dat ook eerder bijvoorbeeld met Tyler Hamilton is gebeurd'', reageerde Theo de Rooij, directeur van de Rabobank wielerploegen, tegenover persbureau ANP. ,,En ook als hij in beroep gaat, wordt zijn straf niet opgeschort. Mentsjov wint dus, Rabobank wint, maar de wielersport verliest.''

Mentsjov zal echter pas worden aangewezen als eindwinnaar van de Vuelta als de disciplinaire commissie van de Spaanse wielerbond heeft bepaald dat Heras daadwerkelijk schuldig is. De 31-jarige coureur van Liberty Seguros hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Hij zal worden ontslagen door zijn werkgever, en mag volgens de reglementen ook de twee daaropvolgende jaren niet uitkomen voor ProTourteams.

Nooit eerder won een renner de Ronde van Spanje vier keer. Heras verklaarde vóór het resultaat van de B-test naar de rechter te zullen stappen als hij inderdaad gebrandmerkt zou worden als dopingzondaar. Hij is van mening dat de epotest niet deugt. ,,Twee dagen geleden liet het laboratorium weten dat het beeld van de test onleesbaar was, vervolgens zegt het lab nu dat de test positief is uitgevallen. De test is onbetrouwbaar'', zei hij gisteren. ,,Ik heb nog nooit doping gebruikt. Waarom zou ik een vierde eindzege in gevaar brengen door verboden middelen te nemen? Mijn eindzege stond al zo goed als vast. Ik zal alles ondernemen om mijn onschuld te bewijzen.''