Havens tegen lawaai

Elf havens in Europa gaan de komende drie jaar samenwerken om het lawaai op haventerreinen aan te pakken. Vanaf maandag komen de havens bij elkaar in Amsterdam om te kijken hoe ze de geluidsoverlast in kaart kunnen brengen en om maatregelen te bespreken om het lawaai te verminderen. De havens willen met de actie geluidsklachten voorkomen in aangrenzende woonwijken, aldus een woordvoerster van de Amsterdamse haven gisteren.

Amsterdam heeft het initiatief genomen voor het lawaaiproject met de titel `Noise Management in European Ports'. Andere havens die meewerken zijn Rotterdam, Hamburg, Bremen en Kopenhagen. Na drie jaar willen de havens een praktisch boekwerk gereed hebben dat wordt aangeboden aan de Europese Commissie.

De geluidsoverlast in havens betreft zaken zoals de overslag van containers, het aanmeren van de vrachtschepen en het geluid dat machines als kranen en vorkheftrucks produceren. Meestal wordt er dag en nacht gewerkt. De havens kunnen de herrie verminderen via bijvoorbeeld een andere ondergrond voor de containers of door tijdens bepaalde uren niet te werken, aldus de Amsterdamse haven.