H. Geerdink overleden

De lithograaf en schilder Herman Geerdink is donderdag op 54-jarige leeftijd in zijn woonplaats Haarlem overleden. Geerdink, die in 1951 in Emmeloord werd geboren, ging in 1967 naar de Enschedese kunstacademie AKI, waar hij een opleiding volgde tot grafisch ontwerper. Al meteen na de academie raakte hij in de ban van het lithograferen. Hij maakte veel seriële werken, bijvoorbeeld litho's van op vierkante vlakjes gerangschikte schaduwhanden die allerlei vormen aannemen. Doordat hij vaak alledaagse onderwerpen koos als vruchten, bloemen of snoepjes, herinnerde zijn werk aan de Pop-art. In zijn grafische werk en later in zijn schilderijen paste hij diverse technieken toe waardoor verrassende combinaties ontstonden van collage, tekening en stempels.

Over het werk van Geerdink verscheen dit jaar het boek Een Reis met bijdragen van collega-kunstenaars als Pieter Holstein en Sipke Huismans.