`Guantánamo ook in Kosovo'

In het Amerikaanse legerkamp Camp Bondsteel, nabij Uroševac in het zuiden van Kosovo, bestond in september 2002 een kleine versie van het beruchte gevangenenkamp Guantánamo Bay

Dat heeft gisteren Alvaro Gil-Robles, commissaris voor mensenrechten van de Raad van Europa, gezegd.

In het kamp waren moslim-gevangenen opgesloten, herkenbaar aan hun baarden en de korans die ze lazen. Gil-Robles zei het `kleine Guantánamo' zelf te hebben gezien; de toenmalige bevelhebber van de vredesmacht KFOR was ,,zichtbaar geërgerd'' door de behandeling van de gevangenen, aldus Gil-Robles. Volgens hem moet, nu veel ophef bestaat over geheime CIA-gevangenissen in Oost-Europa, worden uitgezocht of dat kamp nog bestaat en zo ja, wie er gevangen zit.

Zowel Eurocontrol, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van vliegtuigroutes in Europa, als het EU Satelliet Centrum in Spanje, zijn ingeschakeld bij het onderzoek om na te gaan of er in Europa geheime CIA-gevangenissen zijn.

De minister van Buitenlandse Zaken van Spanje, Moratinos, zegt onderwijl dat er niet illegaal is gehandeld door geheime vluchten door vliegtuigen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA toe te staan. Tussen januari en oktober zouden tien door de CIA gecharterde toestellen een tussenstop hebben gemaakt op de Balearen. Tien andere vliegtuigen deden de Canarische Eilanden aan. Aan boord zouden vermeende terroristen zijn geweest die naar illegale, geheime CIA-gevangenissen werden vervoerd. Moratinos zei niet met welke argumenten hij zou komen om het parlement ervan te overtuigen dat de Spaanse regering niet in strijd met de wet heeft gehandeld.