De krant antwoordt 1

1 Is de redactie kleinzielig en kinderachtig geweest door alleen een kort ANP-bericht over de doop van prinses Alexia af te drukken en geen foto? Het is een verwijt dat we ongaarne krijgen, maar de lezer heeft gelijk als hij opmerkt dat we foto's van verjarende leden van het koninklijk huis niet of maar bescheiden afdrukken. De redactie vindt het gebruik om op hoogtijdagen verjaardagsfoto's van het koninklijk huis af te drukken ouderwets, om niet te zeggen oubollig. We plaatsen foto's wegens de nieuwsinhoud en soms ook om esthetische redenen. De afgelopen twaalf maanden plaatste de krant dertien keer nieuwsfoto's van de koninklijke familie. Ik had persoonlijk overigens een foto van de gedoopte Alexia best in de krant willen zien. Een doop is iets anders dan een verjaardag. En zo bekend is zij nog niet. Zo'n doop kun je best als nieuws opvatten.

Anderzijds is de krant de noodzaak voor dergelijke foto's wel minder gaan voelen, naarmate de televisie meer aandacht is gaan besteden aan royalty. Ook speelt de steeds grotere druk op fotojournalistiek een rol, uitgeoefend door de RVD, die weer reageert op de toegenomen mediabelangstelling. De overheid regisseert steeds meer, geeft voorrang aan grote persbureaus en drukt zo individuele kranten naar de marge.

De krant heeft daardoor minder toegang en kan minder vaak eigen werk maken. Soms lukt het overigens wel. In de zomer plaatsten we op de voorpagina een foto van Willem-Alexander en zijn gezin, die knap gemaakt was, ondanks het feit dat fotograaf Bas Czerwinski met tientallen collega's achter een hekje moest blijven. (En vandaag biedt de krant behalve een interview met Máxima, ook eigen foto's van de prinses, gemaakt door Vincent Mentzel.) Vaak zijn de standaard `Oranje-foto's' van de persbureaus voor ons `reservebeelden' van routinegebeurtenissen.

Nieuws is geen kwestie van persoonlijke voorkeur, schrijft de lezer en dat is op zichzelf wel juist. Maar selectie van nieuws is nooit helemaal objectief. En bij het kiezen van foto's speelt persoonlijke voorkeur een zekere rol.