Buren willen van Ayaan Hirsi Ali af

De buren van Hirsi Ali zeggen te lijden onder haar zwaar beveiligde aanwezigheid. Dus eisen ze in een kort geding dat ze verhuist.

Sinds het appartementencomplex in het centrum van Den Haag op de elfde verdieping een bewoner heeft die Ayaan Hirsi Ali heet, is het er onrustig. Bewoners laten hun kleinkinderen niet meer op visite komen. Eén persoon komt zijn tweede huis niet meer uit. Een ander heeft zijn huis al te koop aangeboden.

Gisteren eisten de bewoners van het appartementencomplex in een kort geding voor de Haagse rechtbank het vertrek van Ayaan Hirsi Ali uit het gebouw. Sinds dit voorjaar woont het bedreigde Tweede-Kamerlid (VVD) in het complex, onder zware beveiliging. Het appartement is gekocht door de Nederlandse staat.

Sindsdien is het gebouw met camera's beveiligd, rijden er bewakingsauto's af en aan en hebben de bewoners hun pasjes voor de parkeergarage moeten inleveren. In plaats daarvan hebben zij een afstandsbediening gekregen, zodat Hirsi Ali niet meer het autoraampje hoeft te openen om binnen te komen. Iedere bezoeker wordt gefilmd.

Voor de bewoners van het complex leiden deze maatregelen tot een permanent gevoel van onveiligheid, betoogde advocaat M. de Smidt. Bovendien is het gevaar dat zij lopen op een aanslag, groter geworden. ,,De regering roept op tot waakzaamheid. De alarmniveaus worden verhoogd. Bovendien werd na de aanslagen in Londen door de regering gezegd dat het niet de vraag was óf er een aanslag in Nederland wordt gepleegd, maar wanneer dat zal gebeuren.''

Hirsi Ali blijft zich volgens de advocaten van de bewoners ,,profileren als een vijand van de islam, zoals tegenstanders haar noemen''. De kans op een aanslag op Hirsi Ali is dan ook reëel, aldus de advocaten.

Weegt het algemeen belang van de veiligheid van een volksvertegenwoordiger op tegen het individueel belang van bewoners die daar last van hebben? Dat was volgens advocaat G. Houtzagers, die namens de Nederlandse staat optrad, eigenlijk de achtergrond van het kort geding. ,,Het is van nationaal belang dat beveiligde personen aan de maatschappij blijven deelnemen.''

Van een permanente verstoring van de privacy van de omwonenden is geen sprake, vond hij bovendien. ,,Er is geen sprake van een ernstige en langdurige overlast.'' Bovendien is het argument van de omwonenden dat hun huizen door de dreiging van een aanslag minder waard zou worden, volgens Houtzagers nergens op gebaseerd. ,,Je zou net zo goed kunnen betogen dat de beveiliging voor een waardevermeerdering zou zorgen.''

Kern van de discussie was of de overheid kan beoordelen aan welke dreiging Hirsi Ali bloot staat. Mocht er een grote kans op een serieuze aanslag, dan zal zij verplaatst worden naar een zogeheten Safe house een zwaar beveiligd gebouw.

Voor de overheid is de mate van dreiging alleen nauwelijks te beoordelen, vonden de advocaten van de bewoners. ,,Mevrouw Hirsi Ali geldt internationaal als een belangrijk doelwit voor een aanslag door radicale moslims. Daarom wordt zij nu bewaakt. Het kan dus zijn dat de bewoners nu een groot gevaar lopen.''

Volgens de bewoners heeft het ministerie van Justitie niet met de bewoners van het complex overlegd toen zij het pand aankochten en verbouwden. Onderzoek naar de geschiktheid van het appartement is er evenmin gedaan, aldus de advocaten.

De tegenpartij ontkende dat. Er was wel degelijk onderzoek gedaan. Bovendien houden AIVD en andere veiligheidsinstanties ieder moment bij hoeveel gevaar bedreigde personen als Hirsi Ali lopen. Wel begreep advocaat Houtzagers dat er ,,gevoelens van onrust'' waren ontstaan. ,,Ik weet niet hoe ik zou reageren als minister Verdonk opeens mijn buurvrouw zou worden.''

De voorzieningenrechter doet binnen enkele weken uitspraak.