`Beul van Twente' krijgt levenslang

De rechtbank in Almelo heeft de 50-jarige Rudolf K. tot levenslang veroordeeld. In 2003 vermoordde K. in zijn woonplaats Enschede een zwerver. Een jaar eerder probeerde hij ook drie andere mensen te vermoorden. Tussen 2000 en 2004 mishandelde hij tientallen dieren op ,,weerzinwekkende wijze'', aldus de rechtbank.

K. pleegde de misdrijven terwijl hij op proefverlof was uit een tbs-kliniek. Hij werd in 1986 veroordeeld tot zes maanden cel en tbs met dwangverpleging voor een poging tot verkrachting.

K. verklaarde te hebben gehandeld uit kwaadheid die hij had opgebouwd tijdens zijn verblijf in de tbs-kliniek. Ook zei K. dat hij de hulpverleners goed om de tuin heeft kunnen leiden door wenselijke antwoorden te geven.

Volgens de rechtbank leefde hij zijn seksueel-aggressieve gevoelens op mensen en dieren uit. K. sneed bij zijn menselijke slachtoffer de geslachtsdelen af. Dat deed hij ook bij de schapen, pony's en paarden die hij mishandelde. K. bleek met de geslachtsdelen van de dieren te experimenteren. Het openbaar ministerie (OM) eiste al levenslang tegen hem, omdat een verdere behandeling volgens justitie kansloos is. De rechtbank in Almelo is het daarmee eens.

De moord, pogingen tot moord en dierenmishandelingen waarvoor de rechtbank K. nu verantwoordelijk houdt veroorzaakte volgens de rechtbank ,,zeer ernstige maatschappelijke verontrusting''.

De rechtbank sprak in het vonnis van een brute moord. ,,K. heeft het weerloze slachtoffer in zijn slaap verrast en vervolgens op lafhartige wijze met een mes in de hals en buik gestoken, waarna het slachtoffer aan de verwondingen bezweek,'' aldus de rechtbank die K. betitelde als een roofdier.