`Beste nog niet eens vertoond'

Tal van prominenten uit het Engelse voetbal kwamen gisteren woorden tekort om de overleden George Best te roemen. ,,Hij was niet alleen een fantastische speler, hij was ook een fantastische kerel'', zei oud-doelman Pat Jennings. ,,George heeft het leven verrijkt van iedereen die hem zag spelen'', sprak Bobby Charlton, die tien jaar aan de zijde van Best speelde bij ManUnited. ,,Het voetbal heeft een van zijn beroemdheden verloren en ik een dierbare vriend.''

Manchester bracht een officiële verklaring naar buiten: ,,George Best was een van de beste voetballers aller tijden. Zijn talent was legendarisch. Manchester en zijn supporters zullen hem altijd dankbaar zijn voor zijn doelpunten en prachtige dribbels''. Clubmanager Alex Ferguson typeerde Best als ,,een fenomenale voetballer''.

Soortgelijke woorden gebruikte Denis Law, een van Bests voormalige ploeggenoten bij Manchester United. ,,Het is verdomde jammer dat we nooit het beste van hem hebben mogen zien. Voetballers pieken doorgaans zo rond hun 28ste, maar tegen die tijd was hij vanwege zijn levensstijl al op de weg terug. Als ik toen had geweten, wat ik nu weet, dan had ik hem een klap gegeven en gezegd: ophouden met die onzin, Bestie, want anders.''

Law schaart zijn oud-ploeggenoot onder de allergrootsten. ,,Ik zou niet graag willen kiezen tussen George en andere voormalige stervoetballers als Di Stefano, Cruijff, Maradona, en Pele.''

Ook premier Tony Blair kwam gisteren met een reactie. ,,Ik heb hem nooit in het echt zien spelen, wel op televisiebeelden. Hij was een van de grootste voetballers die het Verenigd Koninkrijk ooit heeft voortgebracht.''

Ter nagedachtenis aan George Best beginnen alle wedstrijden in het Engelse voetbal dit weekeinde met één minuut stilte.