Yukos wint kort geding van dochter

Yukos Oil heeft het kort geding tegen zijn voormalige dochtermaatschappij Yuganskneftegaz op de belangrijkste punten gewonnen. Daarmee lijdt de Russische overheid een nederlaag.

Dat blijkt uit het vonnis dat gisteren door de rechtbank van Amsterdam gewezen is. De zaak werd in Nederland gevoerd, omdat twee houdstermaatschappijen van de door de Russische overheid ontmantelde oliemaatschappij in Amsterdam zijn gevestigd.

Yuganskneftegaz, ooit de belangrijkste olieproductiemaatschappij van Yukos maar sinds een omstreden veiling in handen gekomen van staatsmaatschappij Rosneft, wilde via de rechter bereiken dat Yukos zijn pogingen staakt om kostbare buitenlandse dochterbedrijven te verkopen. De rechter oordeelde echter dat Yuganskneftegaz niet aan aandelen mag komen van filialen van Yukos. Yuganskneftegaz overweegt tegen dat oordeel in beroep te gaan.

Yuganskneftegaz is een van de vele partijen die azen op de tegoeden van Yukos in het buitenland, maar vreest dat Yukos de opbrengst ervan alleen ten goede laat komen van een consortium van westerse banken, waaronder de Nederlandse ING Bank, en de op Cyprus gevestigde investeringsmaatschappij Moravel. Aan Moravel is de in Rusland gevangen gezette Yukos-oprichter Michail Chodorkovski gelieerd.

Het huidige bestuur van Yukos, gevoerd door de Nederlandse trustmaatschappij TMF, vermoedt dat Yuganskneftegaz een verlengstuk is van de Russische overheid. De rechter zei hierover geen oordeel te kunnen vellen.

De rechtbank besloot dat Yukos de verkoop van zijn twaalf buitenlandse dochters mag doorzetten. Daartoe behoren onder meer een olieraffinaderij in Litouwen en een stelsel van pijpleidingen in Slowakije. De waarde van Yukos' buitenlandsen bezittingen wordt geraamd op 1 miljard dollar. De beslagen die Yuganskneftegaz begin oktober op deze buitenlandse deelnemingen had gelegd werden op verzoek van Yukos wel opgeheven.

De rechtbank vond deze beslaglegging niet rechtsgeldig omdat de aandelen van deze bedrijven zich niet in Nederland bevinden. Wel blijft een beslag van Yuganskneftegaz op Yukos Finance en Yukos International van kracht.

De strijd om de tegoeden van Yukos Oil duurt voort. Er spelen in binnen- en buitenland nog honderden rechtszaken en procedures, aangespannen door aandeelhouders en schuldeisers.