Vijandige vikingen

In de aanloop naar Sinterklaas speelt Hendrik Spiering nieuwe bordspelletjes. Vandaag een vikingspel en zwerven door het heelal. Met zijn tweeën.

Het komt niet vaak voor dat een bordspelletje wordt bedacht dat waarachtig aan het edele spel Go doet denken - dat subtiele positiespel uit Japan op een kaal lijnenbord met 180 witte en 181 zwarte stenen. Maar het tweepersoonsspel Fjord is er zo een. Je begint heel gewoon: om en om leg je een landschapstegel aan. Het Go-achtige sluipt erin omdat je op die tegels in totaal vier boerderijen mag leggen die in de tweede fase van het spel de uitgangspunten zijn van een razendsnelle verovering van het omliggende land - met `claimfiches'. Zo'n boerderij heeft de uitstraling van een eenzame maar volledig vrije Go-steen, en twee vijandige boerderijen dicht bij elkaar roepen dezelfde spanning op als twee vijandige Go-stenen vlak bij elkaar.

Zoals bij ieder aantrekkelijk bordspel wordt de voortgang bij Fjord óók sterk bepaald door het toeval (hier vooral: pak je gunstige landschapstegels?), maar in de juiste positionering van de boerderijen ligt het geheim van een effectieve strategie, dat ervaar je bij Fjord snel aan den lijve. De tweede fase - van de verovering van het land - is slechts een uitwerking van wat daaraan voorafging.

Het aardig van Fjord is dat ook het `verhaal' van het spel klopt: de verkenning van nieuw land door vikingen die zo snel mogelijk boerderijen stichten op de meest gunstige plekken. Zo is het ook werkelijk in IJsland gegaan, in die late negende eeuw toen de vikingen zich daar vestigden. Wie te laat kwam, viste ook toen achter het net. Lekker!

Wij ontdekten snel dat het gunstig is om een landtong te laten ontstaan die je afsluit met een boerderij: makkelijk controleerbaar. Maar de variatie in landschappen is zo groot dat zo'n onderneming evengoed kan mislukken. Aanvankelijk dachten we zelfs dat Fjord eigenlijk een complex spel is, maar dat is overdreven.

In het moderne leven (druk, druk) zijn tweepersoonsspellen ideaal - geen afspraak nodig met derden, gauw even tussendoor. Maar vreemd genoeg is de tweepersoonsversie van het populaire Kolonisten van Catan (het `kaartspel') bij ons thuis nooit populair geworden. Waarschijnlijk omdat wij in weerwil van de voorschriften gewoon het `grote' Catan met zijn tweeën spelen (kan prima!). Maar de nieuwe tweepersoonsversie van Catan: De ruimteschepen van Catan, is bij ons ineens wel goed gevallen. Misschien omdat wij óók al dol waren op het nooit in het Nederlands vertaalde, `grote' Die Sternenfahrer von Catan - met zijn absurde raketspeeltjes en zijn eindeloze zwerftochten door het heelal. Onze investering in begrip van de spelregels van `De ruimteschepen' - drie kwartier - was de moeite waard. Leuk vliegen door het heelal, zo was weer ons oordeel, over de twee persoonsvariant. Niet zo soepel en elegant als Fjord, maar een ideaal spannend piekerspel.

Fjord (999Games), 2 spelers, ca. 30 min. vanaf 8 jaar, ca.€15; De Ruimteschepen van Catan (999Games), 2 spelers, ca 60 min, vanaf 12 jaar, ca.€20-