Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor anorexia bij jongens en een gesprek met de 19-jarige patiënt Wouter. De anorexia-patiënten worden onder meer opgenomen in de Ursula-kliniek voor eetstoornissen in Leidschendam. Ook oud-patiënt Aad komt aan het woord. Hij is in totaal drie keer behandeld in de kliniek en woog op een gegeven moment nog maar 26 kilo. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Discussie met FNV-voorzitter Agnes Jongerius, vice-voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer Bibi de Vries en kandidaat-politicus Peter R. de Vries over de (jeugd)werkloosheid, reïntegratie van (ex)-WAO'ers en de besteding van de meevaller van 3 miljard euro van minister Zalm. Ook komt de knallende ruzie binnen de VVD tussen Hans Wiegel en Ayaan Hirsi Ali over het grondwetsartikel 23 (de vrijheid van onderwijs), het (gebrek aan) vertrouwen in de politiek en de vraag of slechte ouders gedwongen moeten worden tot anticonceptie aan de orde. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Pregnant? You're fired! Reportage over Engelse vrouwen die door hun werkgever worden ontslagen als ze zwanger zijn. Zelfs 30 jaar nadat er in Groot-Brittannië wetten werden geïntroduceerd om dit soort praktijken tegen te gaan, komt het nog steeds voor dat vrouwen bij zwangerschap hun baan kwijtraken. BBC2, 20.00-20.30u.

De Eilanders. Derde aflevering in een serie portretten van een 16-delige serie waarin zeven bewoners van Schiermonnikoog in hun dagelijks leven worden gevolgd. Vanavond gaat agent Klaas Snijder op een nachtpatrouille en maken we kennis met Marja Dijkema, die een bijzonder project voor verstandelijk gehandicapten heeft opgezet. Burgemeester Bert Swart maakt zich op voor een ontmoeting met de koningin en Ineke Abma helpt 's nachts een onwel geworden toerist. Ned.1, 19.30-20.00u.

Timewatch: Inside the mind of Adolf Hitler. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog droegen de Amerikanen psychologen van Harvard op een profiel van Hitler te schetsen. Het resultaat was een onaangename cocktail van misbruik, obsessie en seksuele perversie. Op basis hiervan werden voorspellingen gedaan die akelig dicht bij de werkelijkheid bleken te zitten. BBC2, 22.00-22.50u.

Katrina: Unnatural disaster. Reportage en aandacht voor de enorme schade die de orkaan Katrina begin september veroorzaakte in Mississippi, Alabama en Louisiana. Waarom bleven er ondanks de vele waarschuwingen zoveel mensen achter en waarom kwam de hulp zo laat op gang? National Geographic, 23.00-1.00u.

AMUSEMENT

De Mike & Thomas show. Muzikale comedyquiz waarin twee teams van televisie bekende Nederlanders het tegen elkaar opnemen onder leiding van quizmasters Thomas van Luyn en Mike Boddé. In deze uitzending zitten Fabienne, Ed van Thijn en Tjeerd Oosterhuis, Monique Sluiter, Armand en Lucretia van der Vloot. Ned.3, 20.55-21.25u.

(Freek) kortgehouden. In deze vijfde aflevering onder meer een telefoongesprek met Herman Finkers, de officiële definitie van kunst, een verhaal over Kick Wilstra, een conference over dwergwerpen, wat Cees Nooteboom voor Berlijn betekent en een brief aan Rita Verdonk. Ned.3, 21.25-22.00u.

Reynebeau & Rotten: Postmodern Groot-Brittannië. Slot van een 5-delige reportageserie waarin anglofiel Marc Reynebeau met `lower class hero' Johnny Rotten in een Rolls Royce op zoek gaat naar de grootsheid van het Verenigd Koninkrijk. Zij onderzoeken de vraag of de klasseloze maatschappij een feit is. Johnny vreest van niet en hij neemt Marc mee naar de Londense wijk Finsbury Park, waar het nog steeds moeiljk is een baan te vinden voor working class-jongeren. Canvas, 20.45-21.30u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Gesprek met regisseur John Leerdam van het toneelstuk De tranen van Den Uyl, dat de decembermoorden in Suriname belicht en 4 december in Paradiso wordt opgevoerd. Ook aanwezig actrice Manouskha Zeegelaar Breeveld, die in het stuk een zangrol heeft. Verder wil de mollige televisiekok Pierre Wind afvallen, hij denkt een methode te kennen hoe je overtollige kilo's kwijt kunt raken. Ned.3, 19.00-19.50u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn oud-Oranje-speler en keeper Jan Jongbloed, PvdA-leider Wouter Bos en Gerda Havertong vertellen over het korte toneelstuk De Tranen van Den Uyl. Ook wordt met Bos de politiek uitgebreid besproken. Acda en De Munnik treden op. Talpa, 22.30-23.35u.

KUNST

Weeldekwartier: Ontmoeting met Dolores Zorreguieta. Ontmoeting met de halfzus van Máxima, Dolores Zorreguieta in haar atelier in New York en bij het inrichten van haar tentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen, waar vanaf vandaag haar werk te zien is. Ned.1, 18.00-18.30u.

SPORT

Sportjournaal. Reportage over het Zuid-Koreaanse voetbalelftal en zijn Nederlandse coach Dick Advocaat. De Zuid-Koreanen zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor het WK 2006 in Duitsland. Verder aandacht voor de zaak van Salomon Kalou, de Ivoriaanse spits van Feyenoord, die graag een Nederlands paspoort wil krijgen. Bondscoach Marco van Basten was vandaag in Rotterdam om voor hem te getuigen tijdens een hoorzitting. Ned.2, 22.30-23.10u.