Televisie Film van de dag

8 femmes. De Franse filmmaker François Ozon schept er een duivels genoegen in met zijn films de conservatieve waarden omtrent huwelijk en familie omver te schoppen en verkiest Freuds lustprincipe boven de repressieve kracht van het geweten. In het heerlijk kitscherige 8 femmes is niets heilig. Zelfs de oude oma krijgt een koekenpan op haar kop. Dat oma gespeeld wordt door de gerespecteerde actrice Danielle Darrieux draagt voor Ozon alleen maar bij aan de feestvreugde. 8 femmes is een Agatha Christie-achtig verhaal, gefilmd in verzadigde, jaren vijftig Technicolor-kleuren. De enige man is aan het begin van de film net vermoord, maar door wie van de acht vrouwen? Ozons spectaculaire cast, onder wie Catherine Deneuve, Fanny Ardant en Isabelle Huppert, is gestoken in mierzoete kleuren en iedereen mag een liedje zingen. Onder deze kunstmatige oppervlakte zit moord, incest, `kinky' seks, homoseksualiteit, overspel en incest. Het laagje beschaving is dun.

(François Ozon, 2002, Fr/It). Ned. 3, 0.10-2.00u.