Staking in Marseille na 46 dagen beëindigd

Na 46 dagen is in Marseille een einde gekomen aan een staking in het openbaar vervoer. De vakbonden CGT en CFDT gaven het gisteren op, omdat het animo onder de werknemers van het gemeentelijk vervoersbedrijf RTM was verdwenen.

De staking, de eerste langdurige sinds meer dan tien jaar, ontregelde het leven in Marseille sinds 4 oktober. Met name in het centrum was het uitzonderlijk rustig, zonder bus en metro. De schade voor winkeliers bedraagt naar schatting 70 miljoen euro. Vervoersbedrijf RTM heeft door de staking 5 miljoen euro verloren.

De stakers protesteerden tegen de aangekondigde samenwerking van de RTM met een privé-onderneming, Connex, in het uitbaten van een nieuw tramnetwerk dat in 2007 moet gaan rijden. Volgens de bonden is die samenwerking het begin van een privatisering van de RTM. De gemeente Marseille ontkent dat.

De gemeente had al gegarandeerd dat de toekomstige werknemers op de tramlijnen dezelfde ambtenarenstatus krijgen als de RTM-werknemers, maar dat maakte weinig indruk op de bonden. De bemiddeling van de centrale overheid mislukte. Gisteren kondigde de grootste bond, de CGT, aan het verzet nu ,,op andere manieren'' voort te zetten.