Spandoek verbieden mag niet

De spandoeken tegen het beleid van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) die na de Schipholbrand werden opgehangen, mogen niet worden weggehaald zonder dat er een strafzaak aan te pas komt. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren in een kort geding bepaald.

Eerder deze maand moesten spandoeken en posters verdwijnen die krakers in enkele steden hadden opgehangen, omdat ze beledigend zouden zijn. Teksten als `Levend verbrand, Rita bedankt' refereerden aan de elf gedetineerden die op 27 oktober bij de brand in het cellencomplex op Schiphol omkwamen.

In Amsterdam vond het openbaar ministerie de teksten `smadelijk'. In Groningen verwezen politie en gemeente naar een verordening waarin het aanbrengen van teksten op gebouwen zonder vergunning wordt verboden.

De rechtbank in Amsterdam vindt dat de staat geen teksten mag weghalen die onder de vrijheid van meningsuiting vallen. Alleen als het openbaar ministerie er een strafzaak van maakt en de rechter beslist dat de teksten smadelijk zijn is dit toegestaan. Verdonk heeft aangifte gedaan wegens smaad tegen een poster die in Nijmegen is opgehangen. Daarop wordt haar uitzettingsbeleid gelijkgesteld aan deportatie en concentratiekampen. Het openbaar ministerie in Arnhem wil in deze zaak overgaan tot strafvervolging.

De man die minister Verdonk eind september bespuugde, heeft gisteren een werkstraf van 60 uur gekregen. Hij handelde naar zijn zeggen ,,in een opwelling'' en uit onvrede met haar beleid.