Slepers dreigen opnieuw

De werknemers van sleep- en bergingsbedrijf Smit hebben vanochtend om 10.00 uur hun werk hervat in de Rotterdamse haven. Gisteren was een 24-uursstaking uitgebroken omdat de onderhandelingen tussen FNV Bondgenoten en het bedrijf over een nieuwe CAO waren vastgelopen.

De bonden zijn nu van plan om maandag een 48-uursstaking uit te roepen bij het sleepbedrijf indien Smit niet op de eisen van de stakers ingaat. Beide partijen zijn elkaar al dicht genaderd, maar het struikelblok blijft de nieuwe WAO-wetgeving. De slepers van Smit willen dat het bedrijf garandeert dat werknemers van Smit er in de nieuwe WAO-regeling niet op achteruit gaan.

Tot welke overlast de staking bij Smit voor het scheepvaartverkeer heeft geleid valt volgens een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam moeilijk in te schatten. Er konden 11 schepen de haven niet verlaten en er lagen 15 schepen bij Hoek van Holland te wachten. De zware noordwesterstorm die de afgelopen nacht over Nederland raasde was daar ook debet aan.